Arne Ankas skapare, Charlie Christensen.
1 av 3
Arne Ankas skapare, Charlie Christensen. Foto: Mårten Eidevall/Sveriges Radio
Arne Ankas skapare, Charlie Christensen.
2 av 3
Arne Ankas skapare, Charlie Christensen. Foto: Mårten Eidevall/Sveriges Radio
Arne Anka vid Radiohuset
3 av 3
Charlie Christensen bjöd på en exklusiv skiss av Arne Anka vid Radiohuset.

Arne Anka tar sig an världsproblem i nytt album

"Oundvikligt att tala om det som händer i världen"
2:30 min

Arne Anka har blivit äldre och grubblar mindre över snygga tjejer. Men i det tolfte albumet är Stockholms skarpaste anka fortfarande ungkarl och alltjämt en cynisk samhällskommentator.

Charlie har tecknat Arne Anka sedan 1983. Och nu är han aktuell med det tolfte seriealbumet om den misslyckade poeten och cynikern som sprider betraktelser om samtidens och tillvarons elände omkring sig – och som inte sällan hamnar i konflikter på krogen.

– Arne började som en parodi på självutnämnda konstnärsbohemer som det drällde av i Stockholm under 70- och 80-talet. Han fick sin näring från människor som jag tyckte var lite fjantiga, säger Christensen.

Serietecknaren Charlie Christensen har lämnat Pamplona för att besöka sin gamla hemstad Stockholm, för att berätta om nya seriealbumet Mentala Selfies. 

Med åren har Arne Ankas skapare fått mer medkänsla för sin figur.

– Med tiden har Arne blivit en ganska kär figur för mig. Jag har krupit in lite mer under hans skinn och känner med honom i stället för att enbart teckna en elak konstnärssatir, säger han.

Arne är fortfarande ungkarl, och bor i en etta ovanpå en bar i Hornstull vid Bergsunds strand.

Det är många Stockholmsskildringar i dina illustrationer. Tar du bilder när du är hemma i din gamla hemstad?

– Jag tar en massa bilder. Jag går alltid runt med kameran, alla de här bilder som är Stockholmsbaserade bygger på mina egna fotografier.

I dag funderar Arne Anka inte så mycket på snygga tjejer och kalla öl på baren, utan mer på de globala världsproblemen med islamister, IS och Palestina–Israel-konflikten.

Är du någon gång rädd för att belysa det här i dina album? 

– Nej, min tanke är ju att göra en samtidskommentar och då måste ju ämnena följa de konflikter som är på tapeten för ögonblicket. Och då är det ju oundvikligt att tala om det som händer i världen, säger Charlie Christensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".