Dagny Carlsson
Dagny Carlsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dagny, 104: Man ska inte gamla till sig

Dagnys tips för ett längre liv
2:05 min

Dagny Carlsson har blivit känd som världens äldsta bloggare. Nu är hon aktuell med sin första bok, Livet enligt Dagny - i huvudet på en 104 åring.

Dagny Carlsson föddes samma år som fartyget Titanic förliste i Atlanten, 1912. Sedan dess har det varit två världskrig, människan har besökt månen, Sverige har haft 26 statsministrar och det har skett en enorm teknisk revolution med internet och mobiltelefoner.

Det var inte bättre förr.

– Vi var nästan ett u-land när jag föddes, säger Dagny. Det var inte mycket som var bättre förr. Möjligtvis brydde sig folk sig lite mer om varandra, men det var de så illa tvungna till eftersom det inte fanns någon social välfärd.

Dagny säger att hon har haft både toppar och dalar i livet. Just nu känner hon sig på topp, trots att hon egentligen inte tycker att det är så värst roligt att bli gammal. 

Men man blir aldrig för gammal för att lära sig något nytt, tycker Dagny, som gick en datorkurs och började blogga när hon var 99 år. Därför ska man aldrig sätta sig ner och känna sig gammal, säger hon.

– Man ska vara nyfiken, ta reda på saker och hänga med i tiden så man inte sitter som en nolla när folk pratar om saker och ting.

Hur gör man för att leva länge?

– Ja, man måste ha ett gott utgångsläge först, med goda gener. Sen ska man inte gamla till sig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".