Moshe Kucukkaya
1 av 6
Moshe Kucukkaya Foto: Privat.
Moshe Kucukkaya
2 av 6
Moshe Kucukkaya Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio
Moshe Kucukkaya
3 av 6
Moshe Kucukkaya vid Trolltunga i Norge där han värmde upp några veckor före han skulle bestiga Kilimanjaro. Foto: Privat foto
Moshe Kucukkaya
4 av 6
Moshe Kucukkaya Foto: Privat foto
Kilimanjaro
5 av 6
Kilimanjaro Foto: Fotograf: Moshe Kucukkaya/Privat
Moshe Kucukkaya
6 av 6
Moshe Kucukkaya Foto: Privat

Moshe äventyrar för välgörenhet

"Jag tänker utsätta mig för att bli levande begravd"
2:29 min

Södertäljebon Moshe Kucukkaya har bestämt sig för att inte låta den inrutade vardagen stoppa honom. I slutet av augusti nådde han toppen på Kilimanjaro.

Nu byter Moshe Kucukkaya kroglivet mot äventyret samtidigt som han samlar in pengar till välgörenhet. Moshe har alltid haft ett utforksande sinne och varit äventyrligt lagd men kände att hans vardag med arbete tagit över. Det var då han bestämde sig för att göra en ändring.

– Man kläcker ju idéer då och då, men samtidigt har man en inre monolog där man säger till sig själv, "äh, det här kommer du ju inte att göra". Alltså man börjar tvivla på sig själv. Då måste man antingen ge upp, sluta att kläcka de här idéerna eller bara göra det!

Hur ska någon ta mig på allvar om jag inte tar mig själv på allvar?

Samtidigt som Moshe nu förverkligar sig själv så vill han göra något för andra. Så varje projekt som han planerar att driva igenom kommer han att koppla till en insamling för välgörande ändamål. Vandringen till Kiliminjaros topp samlade till exempel in 40 000 kr till Unicef.

– Alla ställer en följdfråga när man vill göra en insamling och undrar varför man vill göra det. Men då ställer jag mig frågan "Varför inte?". Det borde ju vara omvänt. Man ska inte behöva ha en anledning till att vilja hjälpa någon anna. Det ska vara självklart, säger Moshe. 

Det närmaste projektet som Moshe nu planerar att göra ska ske i mars nästa år.

– Min nästa utmaning kommer att vara att leva som hemlös i trettio dagar, i en stad där jag inte känner någon och utan pengar.

Hur kommer det sig att du vill göra det?

– Vi tar så mycket för givet och jag tror ingen av oss vet hur det är att inte ha något alls, att inte ha en sovplats, att inte ha ett hem. Jag tror att det kan vara nyttigt att testa på för att uppskatta allt man tar för givet, säger han.

Och som det inte räcker med det. Ytterligare ett projekt som Moshe planerar handlar om att utmana sig själv och sin värsta rädsla. 

Jag lider av klaustrofobi och tänker utsätta mig själv för att bli levande begravd under 48 timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".