Lägenheter
Arkivbild. I Södertälje tvingas köpare betala miljonbelopp om de säljer hyresrätter vidare. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Avtal om böter kan skydda vid försäljning av hyresrätter

Jeanette Jardefalk: Vi vill ha långsiktiga ägare
1:34 min

Enligt Sollentuna kommun går det inte att säkerställa vad som händer med deras hyreslägenheter när de har sålts till privata värdar. Men i Södertälje har man skrivit avtal om att bostäderna inte får säljas vidare hur som helst.

I Södertälje tvingas köpare böta tiotals miljoner om de säljer lägenheterna inom tio år.

– Vi har ett krav på oss att sälja till långsiktiga ägare, för att vi säljer hus med boende i. För oss är det väldigt viktigt att ägandeskapet och förvaltningen av bostäderna är långsiktigt och att det bidrar till stadens utveckling, säger Jeanette Jardefalk, chef för verksamhetsutveckling vid kommunala Telge bostäder.

Tidigare i veckan berättade P4 Stockholm att Sollentuna kommun vill sälja en tredjedel av sina hyresrätter. Kritiker till förslaget menar att det finns en risk att de nya ägarna säljer bostäderna vidare efter en kort tid, vilket kan drabba hyresgästerna i form av högre hyror och sämre underhåll.

Enligt kommunen kan man inte genom avtal skydda sig mot ett sådant scenario.

– Nej, något sådant kan man inte avtala. Därför är det viktigt att man nogsamt väljer ut vem man säljer till, sa kommunstyrelses vice ordförande,  Anna-Lena Johansson (L). 

Men i Södertälje har kommunala Telge Bostäder vid minst två tillfällen skrivit avtal med köparen om att bostäderna inte får säljas vidare. När man i våras sålde 350 lägenheter till fastighetsbolaget Ivarssons, var det med ett avtal om upp till 15 miljoner i vite om företaget säljer lägenheterna inom tio år.

Jeanette Jardefalk tror att den typen av avtal hjälper till att vaska fram de fastighestägare som tänker långsiktigt, och inte bara vill tjäna snabba pengar.

Jag tror att man har tänkt ett varv extra när den här klausulen finns.

Och om man bryter mot det här avtalet får man betala miljoner i böter?

– Ja enligt den klausulen som är och som alla parter har skrivit under. Man är fullt medveten om vad som gäller, säger Jeanette Jardefalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".