Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykologer hotar säga upp sig från BUP

Publicerat fredag 4 november 2016 kl 16.23
BUP-psykologer: "Patientsäkerheten kan hotas"
(1:47 min)
Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Stockholm. Foto: Sofia Boo/Sveriges Radio.
Psykologerna menar att arbetsförhållandena vid BUG gör att patientsäkerheten kan hotas. Foto: Sofia Boo/Sveriges Radio.

Över 200 psykologer har skrivit under en namnlista där de hotar att säga upp sig från barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Stockholm.

Anledningen till uppropet är att psykologerna anser att förhållandena på BUP är så pass allvarliga att patientsäkerheten hotas.

– Vi protesterar framför allt mot den bristfälliga löneutvecklingen som råder. Vi ser att många psykologer slutar och att det får stora konsekvenser för de psykologer som jobbar kvar och för de patienter vi möter, säger Cecilia Wänerstam Silfverskiöld, en av de psykologer som började samla in underskrifter.

– Om det är en stor personalomsättning blir arbetsplatsen instabil och psykologer får ta över patienter från varandra. Det blir också en väldigt hög arbetsbelastning och stressnivå för de som jobbar kvar, säger Cecilia Wänerstam Silfverskiöld. Det kan få konsekvenser för de vi träffar.

BUP öppenvårds verksamhetschef, Peter Eriksson, säger att man tar uppropet på allvar.

– Vi tar det uppropet på stort allvar och ser att vi behöver bli bättre på att locka våra psykologer att stanna kvar i verksamheten, säger han.

– Vi ska nu se hur vi kan bygga in kompetensutvecklingssteg där lönen påverkas utifrån förändrade roller och ansvar.

Eriksson menar att det finns planer för att säkra att psykologerna inte lämnar.

– Jag tror att psykologerna kommer att vilja jobba kvar, men vi ser allvarigt på signalen psykologerna skickar. Vi har en planering där vi börjar den nya specialistutbildningen hösten 2017, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".