Familjen Hjalmarsson
Stefan och Lina Hjalmarsson med sonen Tristan. Foto: Emelie Rockler/Sveriges Radio

Hon födde barn på parkeringsplats

Pappa Stefan: Jag skakade som ett asplöv
2:11 min

Paret Hjalmarsson hann inte in till sjukhuset när lille Tristan ville ut. Mamma Lina fick föda sonen i passargerarsätet i bilen på en parkeringsplats.

För två veckor sedan föddes paret Hjalmarssons sjunde barn. Det blev en minst sagt dramatisk förlossning för familjen från Nysättra i Norrtälje - där pappa Stefan fick vara barnmorska.

Det var bara att hoppa ut och fälla ner sätet.

På natten mot den 17 oktober började Lina få värkar, men det var inte så farligt, tänkte hon.

Paret bestämde sig för att åka och lämna sina andra barn hos dagmamman innan de begav sig till sjukhuset. Det skulle de inte har gjort för en bra bit från Danderyds sjukhus gick vattnet.

– Det gick ju väldigt fort. Vi hann ju bara halvvägs, säger Lina.

Paret stannade vid Söderhalls trafikplats i väntan på ambulansen och där föddes också sonen i passagerarsätet på bilen. Pappa Stefan förlöste barnet med barnmorskan på telefon.

– Det var bara att hoppa ut och fälla ner sätet. Jag sa till Lina att hon skulle hålla upp knäna. "Nu ska det inte komma någon unge än", tänkte jag, berättar Stefan.

– Jag ville verkligen att det skulle komma någon annan. Man känner sig ju väldigt osäker. Jag skakade som ett asplöv.

Lina själv var ganska lugn och berättar att kroppen gjorde sitt. Men att föda i bilen var lite konstigt, tycker hon.

När ambulansen kom fram hade paret virat in sonen i Stefans jacka. Han var nerkyld eftersom det vara var fyra grader ute. Familjen fick stanna några dagar extra på sjukhuset och sonen Tristans födelse blir något de inte glömmer i första taget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".