Arenastaden i Solna.
Gul linje förbi Arenastaden i Solna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nya tunnelbanan kan börja byggas om drygt ett år

Projektledare: Siktar på byggstart våren 2018
1:27 min

Den nya tunnelbanan kan få byggstart om drygt ett år – om inget oförutsett kommer upp i samrådet.

För närvarande pågår samråd om nya tunnelbanelinjerna. Och om inga påtagliga hinder dyker upp räknar projektet med en byggstart om drygt ett år.

– Vi siktar på att kunna starta våren 2018, säger Mårten Frumerie, förvaltningschef för tunnelbanebygget.

Då, 2018, börjar sprängningarna och först ut är Järfälla/Barkarby, den gula linjen mot Arenastaden kommer något senare och mot slutet av 2018 kommer delarna mot Nacka och söderort.

Det blir tre nya linjer och 26 miljarder kronor senare kommer spåren att vara på plats.

– Det kortare linjerna mot Barkarby och Arenastaden tar ungefär sex år att bygga och mot Nacka och Söderort tar ytterligare ett par år, säger Frumerie.

De första tågen kan börja rulla runt 2024.

Innan det går att börja spränga ska ett antal formella tillstånd klaras av och när tillstånden är på plats börjar ett avancerat pussel.

– Tittar man på tekniken finns det en hel del utmaningar, säger Mårten Frumerie.

– Det finns passager med svagare berg, det finns sprickzoner. Vi ska under hela Saltsjön, vi korsar Citybanan, vi korsar förbifart Stockholm, vi korsar befintlig tunnelbana, vi korsar diverse ledningar. Så det är trångt på många ställen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".