Anna-Lena Johansson
Anna-Lena Johansson (L), kommunstyrelsens vice ordförande. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Sollentuna öppnar för miljonböter vid försäljning av hyresrätter

Anna-Lena Johansson (L): Vore dumt att inte skriva avtal
0:52 min

Köpare av Sollentuna kommuns hyresrätter kan tvingas betala miljoner i böter om lägenheterna säljs vidare.

Kommunen vill sälja 2 000 hyresrätter till privata fastighetsägare, och sa först att det inte går att stoppa vidareförsäljning.

Men efter P4 Stockholms rapportering om att köpare av kommunala hyresrätter i Södertälje får betala miljoner i böter om lägenheterna säljs inom tio år, överväger Sollentuna nu att teckna liknande avtal.

Är det möjligt att skriva in det så vore det ju dumt att inte göra det. Så det är väl jättebra att vi tittar på andra kommuner som har gjort det här.

Hur skulle ett sådant avtal påverka försäljningen?

– Det viktiga för oss är att det blir en intressent som har ett långsiktigt ägande och det finns ju inte så många sådana aktörer på marknaden, så jag tror inte att det skulle förändra någonting i sak. Och vad prislappen blir bestämmer ju också marknaden. Men vi räknar ju med att få minst två miljarder.

Tidigare lät du rätt säker på att det inte går att skriva avtal. Hade ni kollat upp det ordentligt innan?

– Det var den informationen som jag hade fått. Men vi har ju inte beslutat om hur den här försäljningen ska gå till. Utan Sollentunahem kommer ju att besluta vilka hyresrätter som ska säljas och vem som ska få köpa, de sakerna är ju inte klara än. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".