Tiggare.
Tiggare, arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT

Organisation varnar: Härbärgena räcker inte till

Många tvingas sova ute i kylan
1:06 min

Vintern med minusgrader och snö har de senaste dagarna dragit in över Stockholm och många hjälporganisationer rustar nu för ett hårt tryck. Men det krävs fler platser, menar organisationen Convictus.

Vintern med minusgrader och snö har de senaste dagarna dragit in över Stockholm. En kyla som fått länets hjälporganisationer att stå förberedda med härbärgen och andra boenden för hemlösa.

Organisationen Convictus driver härbärgen för hemlösa och menar att det krävs fler platser.

– Det finns inte alls tillräckligt med platser utan många ligger ju ute, speciellt inte för gruppen EU medborgare där majoriteten ligger ute, säger Claes Heijbel, som är verksamhetschef för Convictus.

Särskilt svårt har de så kallade tredjelands-medborgare. Det handlar om personer som ofta kommer från Nordafrika och Västafrika och som levt länge i Europa med uppehållstillstånd. De kommer ofta från Spanien, Frankrike eller Italien och som slagits ut från arbetsmarknaden och sedan sökt sig till Stockholm.

– Det här gör att det behövs fler sovplatser inomhus. För att få till det krävs det en opinionsförändring i samhället och en större förståelse för den här gruppens utsatthet, säger Claes Heijbel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".