Peter LeMarc. Pressbild.
1 av 3
Peter LeMarc. Pressbild. Foto: Jan Nordström.
Peter LeMarc när han gästade Musikplats Stockholm för livespelning.
2 av 3
Peter LeMarc när han gästade Musikplats Stockholm för livespelning. Foto: Jan Nordström
Peter LeMarc visar Fredrik Eliasson sin pärm med alla sina låtar.
3 av 3
Peter LeMarc visar Fredrik Eliasson sin pärm med alla sina låtar. Foto: Sveriges Radio

Stor dokumentär om Peter LeMarc

Fredrik Eliasson porträtterar Peter LeMarc som sedan genombrottet 1987 hyllats som en av Sveriges största låtskrivare och textförfattare.

Ladda ner dokumentären som podd

– Han gräver där han står och skriver om det. Punkt. Det är nyckeln till hans popularitet, säger Fredrik Eliasson som ligger bakom dokumentären Peter LeMarc – 30 år på skiva.

I programmet beskriver Peter LeMarc den tuffa vägen fram till genombrottet och hur framgången senare bröt ner honom mentalt. Han berättar öppet om tunga perioder i livet och sin svåra scenskräck, men också om lyckan och kärleken till musiken och glädjefyllda minnen och anekdoter med en stor portion humor. 

Släkt, vänner och kolleger – bland andra Louise Hoffsten, Plura Jonsson, Melissa Horn, Tony Thorén och Mauro Scocco – medverkar också i dokumentären.

– Han är en av de stora svenska textförfattarna. Han har mycket att ösa ur, säger vännen och kollegan Mauro Scocco.

Intervjuer och musik varvas med arkivmaterial och privata inspelningar som i decennier legat begravda i ett förråd hemma hos huvudpersonen.

– Den som lyssnar kommer få höra Peter LeMarc rocka loss hemma i pojkrummet i Trollhättan. Programmet innehåller många av Peters egna inspelningar från 60- och 70-talen, säger Fredrik Eliasson.

Peter Fransson, som han egentligen heter, föddes i Trollhättan 1958 och fängslades redan som barn av den stora brittiska popvågen på 60-talet. Han inspirerades av sin samtids stora rockhjältar, så till den grad att han skulle vägra ge vika en millimeter från sin dröm - att en dag själv stå under rampljusets starkaste sken som en hyllad stjärna.

Drömmen skulle bli sann men vägen dit var lång, snårig och långt från enkel att ta sig fram på.

– Det var en dröm och det fanns inte på kartan att någon från Trollhättan skulle bli en rockstjärna. Ingen trodde på mig. Det har påverkat mig väldigt mycket, berättar Peter LeMarc.

Peter LeMarc flyttade till Stockholm och hans första album släpptes 1982. Albumet floppade rejält, precis som de tre följande. Efter att ha radat upp misslyckanden dödförklarades LeMarc som artist av en auktoritet inom musikbranschen. Men oväntat vände plötsligt allt.

– Jag var vid vägs ände. Ingen köpte det jag gjorde. Jag satt vid köksbordet hemma och tittade ut genom fönstret när jag släppte alla hämningar i mitt skrivande. Jag bara skrev ner hur jag kände. Rakt av. Jag brydde mig inte om vad andra skulle tycka, säger Peter LeMarc i dokumentären och då vände det. Han skrev albumet med listettan Håll Om Mej och hans stora genombrott kom 1987.

Dokumentären Peter LeMarc - 30 år på skiva producerades 2012.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".