Södertälje kommun och hatbrott
Södertälje kommun är kritisk till att hatbrottsutredningen står still. Foto: Holger Ellgard /CC BY-SA 3.0 & Christine Olsson/TT

Seg utredning av hatbrott irriterar kommunen

"Det sänder ingen bra signal"
1:29 min

Södertälje kommun polisanmälde i somras ett hotfullt inlägg mot en praktikant som talat öppet om sin könsidentitet – men sedan dess har inte mycket hänt.

– Polisen är ju till för att befolkningen ska känna sig säker, men det har ju misslyckats med det vid det här laget och tydligen med många andra som råkat ut för hatbrott som känner att ingenting har gjorts, säger Åke Lindgren.

Hon praktiserar på Kultur och fritid på Södertälje kommun. I samband med att staden gick med i Stockholms prideparad för första gången gick hon ut och berättade om livet som gender fluid, som ibland kallas för genusöverskridande identitet.

Då skapade någon fejkade konton i sociala medier där de låtsades vara Åkes pappa och syskon och kritiserade henne. På ett inlägg fälldes också en kommentar om att alla HBTQ-personer borde dö.

– Vi upplevde det som ett hot och därför gjorde vi en polisanmälan, säger Staffan Johnsson, kultur- och fritidschef på kommunen. 

– Jag har hört att av diverse skäl kommer man inte gå vidare med det här, säger han.

Åke Lindgren har intervjuats av hatbrottsenheten som sagt att de inte kan gå vidare med fallet. Och de fejkade kontona måste en annan avdelning hantera. Sedan dess har Åke Lindgren inte hört något mer.

Transpersoner har ofta lågt förtroende för polisen, enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten tidigare i år. Nyligen kom också färsk polisstatistik. I fjol anmäldes drygt 60 misstänkta brott med transfobiskt motiv.

– Tappar man hoppet om förändring har man ju nästan förlorat kampen lite grand, säger Åke Lindgren.

I Södertälje har kommunen beslutat att jobba med HBTQ-frågor långsiktigt, enligt Staffan Jonsson. Även han är kritisk till att Åke Lindgren inte fått mer information. 

– Det sänder ingen bra signal, naturligtvis, att man lägger ner den här typen av utredningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".