Polisskylt (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Foto: Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio.

Smitare friades – lagen gäller inte

Att smita från en trafikolycka behöver inte vara straffbart. En åtalad man frias nu eftersom det hade stridit mot Europakonventionen att fälla honom, enligt Södertörns tingsrätt.

– Staten får inte ålägga en enskild att anmäla sig själv till polisen, säger rådmannen Fredrik Nydén till TT.

Enligt svensk lag är den som är inblandad i en trafikolycka skyldig att uppge namn och adress för att olyckan ska kunna utredas.

Men lagen står i strid med Europakonventionen som säger att staten inte kan kräva att en person anmäler sig själv om det blir lättare att utreda och straffa personen för brott som denne begått, så kallad skydd mot självinkriminering.

I november i fjol var två bilister inblandade i en olycka i Hägersten i södra Stockholm. Inga personer skadades i sammanstötningen.

Den ena bilföraren, en 55-årig man, lämnade platsen efter en stund utan att identifiera sig. Den andre har berättat att han anser att 55-åringen orsakade sammanstötningen 55-åringen kontaktade senare polisen. Han åtalades för obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

Eftersom den andre föraren uppgav att 55-åringen var ansvarig för olyckan hade mannen anledning att anta att han kunde bli misstänkt för andra brott om han identifierade sig själv, står det i domen.

Och därmed har Europakonventionens skydd mot självinkriminering trätt i kraft.
– Rätten för honom att inte behöva bidra till utredningen om sin egen brottslighet i övrigt gör att det inte är straffbelagt för honom att smita, säger Fredrik Nydén.

Åklagaren Eva Malmberg säger att hon troligen ska överklaga den friande domen.
– Det finns andra avgöranden från hovrätter angående motsvarande fråga där man har dömt i en annan riktning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".