Kenneth Gärdestad
Kenneth Gärdestad Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio

Kenneth Gärdestad får hederspris

"Det är skönt att bli erkänd"
1:51 min

Kenneth Gärdestad tilldelas Musikförläggarnas hederspris 2016 för sina sångtexter. Texter som han skrev till sin bror Ted Gärdestads musik.

Att Kenneth Gärdestad tilldelas priset betyder mycket för honom.

- Det är skönt att bli erkänd, kan man väl säga. Jag har naturligtvis hört ifrån många som tyckt om Teds och min musik och det kommer brev lite då och då, så jag har ju känt att vår musik lever trots att det är så länge sedan vi gjorde det hela, säger Kenneth.

- Men jag tycker att priset kunde kommit lite tidigare.

I motiveringen kan man bland annat läsa:

"I hans poetiska och taklösa rum leker sol, vind och vatten mot en oskyldigt blå himmel och fallande, lysande blad. Och allt är för kärlekens skull. För alla dessa ögonblick av lycka och för den drömväv av tidlösa berättelser han delat med oss."

Och att skapa just, tidlös musik, var viktigt för Ted berättar Kenneth.

- Det var Ted som sa det rakt ut till mig: "Vi ska göra tidlösa musik". Vad det nu innebär, men det var förstås en slags förhoppning. Samtidigt kan säga att det var en slags bild av den berättarvärld vi skulle förhålla oss till.

- Inte dagsaktuella reportage utan helt och hållet existensen. Vår existens, det som är att vara människa av lycka och glädje och sorg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".