Kerstin Ericsson
1 av 2
Kerstin Ericsson saknar bassängträningen i Sollentuna. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.
Olle Sandberg
2 av 2
Olle Sandberg vid SPF tycker att politikerna sviker ett vallöfte. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Pensionärer kräver ny rehabbassäng

Kerstin Ericsson: Badade för att inte behöva sjukvård
1:48 min

När rehabbassängen på Sollentuna sjukhus försvann lovade politikerna att ordna en ny. Men Sollentunas pensionärer tvivlar på att det blir någon ny bassäng.

Sollentunabon Kerstin Ericsson har artros och tränade i bassängen tillsammans med sin pensionärsgrupp i tio år.

Vi hade roligt, det var en sammanhållning och så mådde man så himla bra efteråt. Man mådde bra i flera dagar. Men nu går det inte längre.

Rehabbassängen på Sollentuna sjukhus var välanvänd, med upp till 12 000 bad per år. Dit kom pensionärer, reumatiker och personer med rörelsehinder för att träna i det varma vattnet.

Men när sjukhuset började byggas om till ett specialistsjukhus förra sommaren, stängdes bassängen. Och sedan dess har det inte funnits någon varmvattenbassäng i Sollentuna.

För Kerstin Ericsson innebär det att hon i stället måste gå till en sjukgymnast.

– Men det är inte samma sak som att få den här värmen. Det går inte att beskriva. Och att man gick och badade var ju för att man inte ska behöva anlita sjukvården, säger hon.

Inför valet 2014 lovade de styrande politikerna i Sollentuna att antingen bevara bassängen eller bygga en ny, tillsammans med landstinget. Men efter att landstinget kom fram till att man varken vill ha kvar bassängen eller betala för en ny, kan kommunen nu inte ge besked om det blir en ny bassäng.

Det retar upp kommunens pensionärsföreningar. 

– Jag är mycket förvånad, för det var ett vallöfte som man upprepade ett par gånger även under 2015. Men nu har man tydligen helt och hållit strukit varmvattenbassängen, och det är jag och våra medlemmar mycket förargade över, säger Olle Sandberg, vice ordförande för SPF Seniorerna i Sollentuna.

Det finns rehabbassänger i andra kommuner i länet, exempelvis Upplands Väsby. Men enligt Olle Sandberg räcker inte det.

– Vi har så många grupper som är betjänta av att ha en varmvattenbassäng i kommunen och ingen annanstans. Och jag kan inte begripa hur en så stor kommun som Sollentuna, med 70 000 invånare, inte skulle kunna ha pengar för att bygga en varmvattenbassäng, säger Olle Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".