Anders Wiklund/TT
Snökaoset igår skapade milslånga köer i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT
SNÖVÄDRET I STOCKHOLM

Risk för svår halka

Det förväntas bli mycket halt på många vägar sedan de senaste dagarnas stora snömängder över östra Svealand nu börjat smälta.

Enligt SMHI kommer temperaturen att gå under minusstrecket i natt och även på fredagsmorgonen och det kan betyda svår halka. Presskommunikatör Lennart Helsing vid Trafikverket sammanfattar trafikläget som besvärligt.

– Det har ju snöat otroligt mycket de senaste dagarna, men problemen är lokala. De finns på många ställen i landet. Vi har haft många problem, inte minst med tung trafik som har kört i diket med svåra bärgningar och svåra störningar, säger han.

Essingeleden har varit hårt drabbad de senaste dagarna.

– Vi har haft problem med Essingeleden som har varit väldigt spårig och där det har smält och runnit mycket vatten. Så det finns mycket att göra på olika ställen.

Flera körfält har varit avstängda på Essingeleden av och till medan Trafikverkets entreprenörer arbetat med halkbekämpning och snöröjning. Problemen bland annat i Stockholmstrafiken kommer att kvarstå ett tag till.

På SMHI säger jourhavande meteorolog Kristian Silver att det riskerar att frysa till i natt och det betyder risk för mer halka på många vägar till exempel i östra Svealand där det kommit nederbörd under dagen. Lennart Helsing på SMHI instämmer.

– Om snön ligger kvar kan det bli spårigt och väldigt halt. Som trafikant måste man vara väldigt observant och hålla avstånd och köra försiktigt när man ger sig ut.

Och många trafikanter har hörsammat varningarna, enligt Lennart Helsing.

– Det som är bra är att det går rätt sakta på vägarna. Det blir många avåkningar och olyckor med faktiskt väldigt få med personskador.

Under torsdagskvällen rapporterar Trafikverket att ett elfel orsakat stopp i tågtrafiken mellan Töreboda och Skövde. Det påverkar tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg i båda riktningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".