Marina Nyström.
1 av 2
Marina Nyström gör debut som långfilmsregissör. Foto: Rebecca Ljungqvist
Philp Zandén
2 av 2
Philip Zandén spelar huvudrollen i filmen som Marina regisserat. Foto: Ola Torkelsson / TT

Marina från Södertälje debuterar som långfilmsregissör

En varm film om en pappa med schizofreni
1:17 min

Marina Nyström från Södertälje håller på att uppfylla en dröm. Hon har regisserat sin första långfilm. En film med liten budget men med stora stjärnor på rollistan.

Marina var bara fyra år gammal då en av hennes fröknar på förskolan i Saltskog i Södertälje övertygat utbrast: "Hon kommer att bli skådespelerska!".

– Tänk att hon såg det i mig redan då, utbrister Marina med ett skratt.

Marina blev efter långt och hårt slit skådespelerska och har spelat flera huvudroller. Bland annat på Stockholms stadsteater, men även på film och det var då hon började fundera på regi.

– En vän som jobbar med film vände sig till mig för att få tips om möjliga regissörer. Jag tänkte spontant att det vore något för mig, men vågade inte säga det. Jag hade ju ingen tidigare erfarenhet av långfilmsregi, säger Marina.

Men efter att hennes tips ratats tog hon modet till sig och föreslog ändå sig själv och vännen nappade på förslaget. 

Kanske blir Marina vår nästa stora filmregissör. För nu gör hon debut med sin allra första långfilm som spelades in under 24 hektiska dygn i Stockholm i somras. Filmen heter Kungen av Atlantis och Philip Zandén gör huvudrollen.

- Den handlar om Samuel som bor tillsammans med sin pappa som har schizofreni och pappan tror att han är kungen av Atlantis. 

- Ja, det handlar om deras vardag och Samuel som är litet fast hemma för att han blir litet som en sjuksköterska till pappan och parerar pappans sjukdom med fantasier. Och Samuel kommer inte ur den här varma och kärleksfulla men destruktiva relationen, berättar Marina. 

Samuel gestaltas av Simon Settergren som även skrivit manuset.

- Simons pappa har på riktigt schizofreni, så manuset har bitar från hans egna liv och han har sagt att hans pappa älskar att skratta,  ust därför är förhoppningen att filmen berör honom till skratt när han får se den.

När filmen kommer att vara färdig för biodukarna är i skrivande stund oklart.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".