SÖS entré och Marie Ljungberg Schött
1 av 2
Marie Ljungberg Schött (M) vill se en utredning om hot vid akuten. Foto: Erik Nylander/TT & Peter Knutson
Marie Ljungberg Schött.
2 av 2
Marie Ljungberg Schött. Foto: Peter Knutson

Landstingsråd kräver att hot och våld på akuten utreds

"Jag tycker att det här är väldigt allvarligt"
1:26 min

Hot och våld mot vårdpersonal har ökat kraftigt de senaste åren. Nu kräver sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) en översyn av samtliga akutmottagningar i länet.

Som P4 Stockholm var först med att berätta sjukskrivs allt fler inom vården efter att ha utsatts för hot och våld i tjänsten.

De rör sig om en kraftig ökning – närmare 60 procent på fem år, visar siffror som P4 Stockholm tagit del av.

Det här får sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) att reagera. Nu vill hon ha en översyn av samtliga akutsjukhus i länet. 

– Jag tycker att det här är väldigt allvarligt, och vi måste skapa en grundtrygghet, säger Ljungberg Schött.

Hon har bett förvaltningen att kartlägga situationen med hot och våld och se över samtliga akutmottagningar i länet. 

– Jag vill att man tittar på alla sjukhus hur det ser ut med hot och våld, och med söktrycket och om finns det några åtgärder som vi behöver fatta beslut om.

Jag tycker att det här är väldigt allvarligt.

På grund av hot och våld har Södersjukhuset bestämt att låsa dörrarna för att skydda personalen. När patienter kommer så släpps de in av personalen i kassan. 

Förutom att som SÖS låsa dörrarna till akuten vill sjukvårdslandstingsrådet se över möjligheten att sätta in psykologer och annan personal på akutmottagningarna.

– Att stänga och låsa är en sak så man vet vilka patienter man har inne. Men det kan också handla om att sätta in andra personalkategorier, om det är sjuka patienter som är stökiga för att de har en sådan sjukdom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".