En cyklist på på en snöfylld gata vid Slussen i centrala Stockholm.
En cyklist på på en snöfylld gata vid Slussen i centrala Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det kaosartade vintervädret tar paus

Snökanoner, snösmockor och rekordsnö har varit ett återkommande tema under veckan. Men nu tar vädervarningarna paus.

– Nu är det inte så spännande. Det börjar lugna ner sig och för första gången på ett bra tag har vi inga vädervarningar utfärdade, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Ett högtryck har växt in över Sverige och i dag väntas varierande molnighet, mestadels uppehåll och kanske till och med chans att se solen. Ett område med snöbyar rör sig in över Jämtland men det väntas inte komma några större snömängder.

Det enda som kan ställa till det vädermässigt är eventuellt kylan. I de områden som fått mycket snö de senast dagarna har temperaturen tidvis gått upp på plussidan och nu väntas temperaturer på andra sidan nollstrecket.

– Det ligger och pendlar kring nollan i södra delen av landet och det kan bli lokal ishalka, säger Charlotta Eriksson.

Kollektivtrafiken i Stockholms län, där framför allt bussarna haft stora störningar de senaste dygnen, ska nu fungera nästan normalt.

Stockholm har fått kritik för att snöröjningen inte fungerade under snöovädret i veckan. Stadens satsning på så kallad jämställd snöröjning som innebär att framkomlighet på gång- och cykelbanor ska prioriteras framför bilvägar fungerade inte heller. Trafikborgarrådet Daniel Helldén är självkritisk.

– Vi kommer göra en närmare genomgång om vad som har gjort att beredskapen inte varit bättre, säger han till P4 Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".