Christian Nyreröd, idrottsledare Enskede IK
Christian Nyreröd, idrottsledare Enskede IK. Foto: Sveriges Radio

Enskede IK struntar i elithetsen

"Alla som vill spela är välkomna till föreningen"
2:06 min

Enskede IK går in för att vara en välkomnande förening och slopar gallringen. Enskedemodellen är populär och nu har klubben utsetts till årets barn- och ungdomsförening 2016.

Föreningen Enskede IK har de senaste två åren satsat på att fostra fotbollsspelare på ett sympatiskt sätt. Genom den så kallade Enskedemodellen jobbar klubben mycket med integrering och att alla ska känna sig välkomna.

– Vi tror på att få med så många som möjligt, och få så många som möjligt att stanna länge i klubben. Vi försöker släppa in alla och vi säger inte nej till spelare som söker sig till föreningen, säger Christian Nyreröd från Enskede IK.

En tydlig förändring har varit att ändra upplägget för förstalagen.

– Vi har flyttat fram förstalagen till 16 år från att tidigare ha legat runt 12 år, säger Nyreröd.

Klubben har nyligen utsetts till årets barn- och ungdomsförening 2016 av Stockholms fotbollförbund. Inställningen från tränare och ledare är att den viktigaste komponenten är glädje och trygghet i gruppen – vilket ger bra förutsättningar att få fram bra spelare, menar ledningen och pekar på att det finns stöd i idrottsforskning för just detta.

Nu har Enskedemodellen spridits till flera andra klubbar i Sverige.

– Det är jättekul! Och det visar att bästa sättet att få fram bra spelare är att jobba på det här sättet, säger Christian Nyreröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".