Bo Östenius, rektor i Vallentuna, blev felaktigt avskedad anser tingsrätten nu.
Bo Östenius, rektor i Vallentuna, blev felaktigt avskedad anser tingsrätten nu. Foto: Alva Snis Sigtryggsson/Sveriges Radio.

Sparkad rektor i Vallentuna får rätt

"Jag skulle vilja komma tillbaka till skolan där jag arbetade"
2:14 min

Rektorn Bo Östenius i Vallentuna – som förra året blev sparkad från sitt arbete – har nu fått rätt mot kommunen efter en dom i tingsrätten.

Bo Östenius anklagades för ekonomisk brottslighet men utredningen lades ner och nu menar tingsrätten att han aldrig borde ha avskedats.

– Det är möjligt att jag gjort något som är felaktigt och det gör nog de flesta medarbetare. Men då måste någon påtala att man gjort fel så att man har chans att ändra det. Och det har man aldrig gjort under hela min anställningstid, säger Bo Östenius.

Vad har de här anklagelserna betytt för dig och ditt vardagsliv?

– Jag har ju inte haft möjlighet att få tillbaka en tjänst som rektor. Det blev liksom totalnobben vilket jag tycker är väldigt tråkigt med tanke på att jag gjorde mitt jobb väldigt bra.

Det var i april förra året som Vallentuna kommun stängde av grundskolerektorn Bo Östenius. Han blev senare avskedad och kommunen gjorde också en polisanmälan om ekonomisk brottslighet.

Anklagelserna handlade bland annat om att skolan fått betala privata kostnader och att han skulle ha skickat hotfulla mejl till en politiker.

Men utredningen lades ner och då valde rektorn att i stället stämma kommunen för att de avskedat honom på felaktiga grunder. Något som tingsrätten höll med om.

– Vi blev förvånade att tingsrätten kom till det utfallet eftersom vi tyckte att vi hade ett bra och klart fall, säger kommunikationschef Henrik Kelfve på Vallentuna kommun. 

Vi tycker det är märkligt att inte domen föll till kommunens fördel.

Tingsrätten håller med om att rektorn har brustit på flera punkter men anser inte att det räcker – varken för att säga upp eller avskeda honom. Det tycker Henrik Kelfve är konstigt. 

– Vi ser att tingsrätten delvis bekräftar att rektorn har skött saker på ett felaktigt sätt och vi tycker det är märkligt att inte domen föll till kommunens fördel, säger han.

Enligt domen ska kommunen ge rektorn jobbet tillbaka med omedelbar verkan. Om det faktiskt kommer hända är inget som kommunen vill kommentera än.

Rektor Bo Östenius själv vet dock vad han helst vill.

– Många tycker ju att det verkar helt absurt att ens tänka den tanken men för mig vore det mest naturliga att komma tillbaka till den skola där jag arbetade tidigare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".