Jason Timbuktu Diakité
Jason Timbuktu Diakité gör bokdebut. Foto: Pontus Lundahl /TT

Jason Timbuktu Diakité gör upp med sitt förflutna

"Det är viktigt att vi inte blir rädslostyrda"
1:11 min

Artisten Jason Timbuktu Diakité gör debut som författare med En droppe midnatt, en smärtsam kartläggning kring hans tillhörighet. Diakité ser likheter mellan 1960-talets USA och dagens nation.

I boken En droppe midnatt ger sig Timbuktu ut på en resa för att hitta sin identitet, tillhörighet och familjebakgrund.

Jason Diakité är född i Sverige men båda föräldrarna är från USA. De kommer från två vitt skilda delar av USA; mamman växte upp i den vita övre medelklassen i Pennsylvania, fadern kommer från en svart arbetarfamilj i Harlem.

I arbetet med att skriva familjebiografin reste Diakité till South Carolina för att hälsa på släktingar och se de bomullsåkrar där hans förfäder arbetade.

Boken beskriver bland annat ett USA på 1960-talet, rasismen i den amerikanska södern och en segregerad nation. Det finns tydliga beröringspunkter och likheter med dagens USA, som nyligen valt republikanen Donald Trump till president.

Nu har det gått en dryg vecka sedan presidentvalet – hur är din känsla nu?
– Det är viktigare än någonsin att inte bli för rädslo-styrda. Det blir farligt, rädda människor är mer benägna att göra dåliga saker, säger Jason Diakité.

– Men jag tror att vi kommer att se, både i världen och i USA, det vackraste hos människor men också det fulaste hos människor.

Jag tror att det kommer att locka fram mycket av extremisterna som nu vågar sig ut i ljuset.

Diakité drar paralleller till Sverige och den nazistiska demonstration som hölls i Stockholm i helgen.

– Här i Sverige ser man folk med våldsamma och extrema ideologier stå och haila på Gamla stans tunnelbanestation. Det är sådant vi för 15 år sedan inte trodde att vi skulle se igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".