Tensta Galleria.
Många företagare i Tensta vill se ökad trygghet i gallerian. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Butiksägare i Tensta vittnar om droghandel i gallerian

Företagare: Kameraövervakning och flytta hit förvaltningar
1:49 min

Drogförsäljning, hot och rån är verkligheten för många av butiksägarna i Tensta galleria och på torget.

Redan i våras skickade Tensta företagsråd förslag på åtgärder till stadsdelsnämnden. Men trots det finns problemen kvar.

Järvabon Ayad Jawadi driver en restaurang i Tensta Galleria och säger att situationen nu är ohållbar.

— En del av mina kunder har känt lukten av hasch och lämnar restaurangen och sin mat. De har ju barn och säger att de blir mycket rädda av det här och de har ju rätt, säger han.

Jag är rädd och vågar inte göra något.

Ayad Jawadi och flera andra företagare och personal i Tensta galleria och torg berättar för P4 Stockholm om hot och trakasserier som de tvingats utstå i många år. Många säger att den drogrelaterade problematiken i gallerian aldrig varit värre än nu.

— Jag är rädd och vågar inte göra något. Jag har ju familj och har redan blivit hotad. Vem ska beskydda mig, frågar Ayad Jawadi uppgivet.

Flera företagare ställer sig bakom medborgarförslaget, som skickades in till stadsdelen av Tensta företagsråd, med krav på bland annat att stadsdelskontoret och statliga myndigheter ska flytta till Tensta, att kameraövervakning ska införas dygnet runt i hela centrum och att polisen ska vara på plats oftare.

Ayad Jawadi ser också med oro på hur hans intäkter minskat allt mer.

— På grund av den här situationen har jag förlorat mycket pengar. Jag har svårt att klara av att betala mina räkningar, hyran och den här månaden har jag ännu inte betalat mina anställda, säger han.

Polisen i Järva har under hösten gjort flera större tillslag i centrala Tensta, vilket P4 Stockholm tidigare rapporterat om. Det har resulterat i att situationen förbättrats statistiskt, hävdar Frida Nordlöf som är kommunpolis i Järva.

Däremot är det viktigt att företagarna och centrumbesökarna polisanmäler brott, säger hon.

— En problematik är att folk inte vill anmäla brott. Det var en näringsidkare här som blivit hotad med kniv för några dagar sedan och undrade varför vi inte gör något. Vi frågade om han hade polisanmält det och det hade han inte gjort. Och då är det ju svårt för oss att göra något åt det, säger Frida Nordlöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".