den nazistiska organsinisattionen Nordiska motståndsrörelsen går mellan Kungsträdgården och Mynttorget.
den nazistiska organsinisattionen Nordiska motståndsrörelsen går mellan Kungsträdgården och Mynttorget. Foto: Mårten Randberg

Polisen: Därför fick nazisterna marschera nära synagogan

Polisen: Vi kan inte ta hänsyn till vad alla tycker
2:05 min

Det är svårt för polisen att ta alltför stora hänsyn till vem som känner sig illa till mods när nazister demonstrerar i centrala Stockholm. Det säger Björn Knutsson, på rättsavdelningen hos polisen i Stockholm.

– När vi får in en ansökan om en demonstration så ser vi över säkerhet och trafik och vi tar viss hänsyn, vi spärrade t ex av och hade personal vid synagogan, säger Björn Knutsson, på rättsavdelningen hos polisen i Stockholm.

Willy Silberstein, ordförande för Svenska Kommitten mot antisemitism anser att polisen borde ta hänsyn till var synagogan ligger när det när de beviljar demonstrationstillstånd till nazister.

Men att någon kan känna sig illa berörd av en demonstration som sker i närheten är inte nog med skäl att flytta demonstrationen. 

– Det skulle inte gå, det är ju väldigt många som inte gillar en sån här demonstration, säger Björn Knutsson., och rätten att demonstrera har alla, säger Björn Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".