Leif Gripestam
1 av 2
Asylsökande/Leif Gripestam, kommunalråd Täby. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Sveriges Radio.
Leif Gripestam
2 av 2
Leif Gripestam, kommunalråd Täby kommun. Foto: Sveriges Radio

Täby säger nej till nyanlända

Leif Gripestam: Det är inte fysiskt möjligt
2:40 min

Täby blir den andra kommunen i Stockholms län att säga nej till att ta emot nyanlända. Det är en bättre lösning att låta nyanlända bo kvar längre på asylboendena, säger kommunalråd Leif Gripestam (M).

En rad moderata kommunalråd och oppositionsråd har tidigare i ett brev till regeringen bett om att utslussningen av nyanlända till kommunerna tillfälligt stoppas.

Nu säger Täby kommun – som andra kommun efter Ekerö – formellt nej till att ta emot fler nyanlända. Täby har tidigare åtagit sig att ta emot 353 personer för 2017 – något som nu fryser inne.

– Vi har sagt att vi för närvarande inte kan ta emot fler nyanlända. Det är problem redan med årets utslussning vilket vi är inte ensamma om.

– Tyvärr finns det inte bostäder för att lösa frågan på det sättet som lagen anger, säger Leif Gripestam (M), kommunalråd i Täby.

Vad innebär det konkret?

– Det innebär konkret att vi jobbar vidare på att hitta olika lösningar. Vi tog beslut i går om att hyra in moduler som vi ska försöka sätta upp på ett ställe i kommunen. Men alla beslut man tar om att ställa upp moduler eller lösa frågan på annat sätt, fastnar i att överklagandeprocesser alltid krockar med plan- och bygglagen på olika sätt, säger Gripestam.

Han pekar återkommande på bostadsbristen, den långa bostadskön i Stockholms län och att lagstiftningen sätter käppar i hjulet.

Lösningen är i stället att de nyanlända bor kvar en längre period på de asylboenden där de redan befinner sig.

– Det är mer humanitärt än att hamna i tält eller gymnastiksalar.

– Vi säger inte att vi inte ska hjälpa till med det här, tvärtom. Däremot är det inte fysiskt möjligt och det är det som staten inte tar hänsyn till. Vi måste få mer tid, säger Leif Gripestam.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".