Ditte Westin, chef för stadsdelsutveckling i Spånga-Tensta.
Ditte Westin är chef för stadsdelsutveckling i Spånga-Tensta. Foto: Sveriges Radio

Problem i Tensta kvar månader efter butiksägares larm

Stadsdelen: Många krav låg utanför vårt mandat.
1:23 min

Butiksägare i Tensta är fortfarande hårt drabbade av den öppna droghandeln, hot och trakasserier flera månader efter att stadsdelsnämnden larmats.

Ditte Westin är chef för stadsdelsutvecklingen i Spånga-Tensta och säger att många av kraven hamnade utanför stadsdelens ansvarsområden.

— Det som landat inom vårt område är att öka antalet stadstjänstemän som är ute i stadsdelen på ett synligt sätt. Därför har vi anställt sex medborgarvärdar, säger hon. 

Det var redan i somras som P4 Stockholm rapporterade om att stadsdelen ska anställa sex medborgarvärdar på heltid.

Men få företagare som vi talat med tror att medborgarvärdarna blir en långsiktig lösning. Ditte Westin hävdar däremot att effekten kommer gynna affärsinnehavarna.

— Medborgarvärdarna kan vara inne i centrumet, gå ini affärerna, prata med affärsinnehavarna och samla in mer på djupet vad det stora behovet är, säger Westin.  

Just den här sena eftermiddagen i Tensta galleria myllrar det av poliser som en del av den satsning som gjorts specifikt i centrala Tensta under hösten, vilket P4 Stockholm tidigare rapporterat om.

Insatsen är delvis ett svar på företagsrådets krav. Men där tar det slut. Den mångåriga diskussionen om att flytta statliga förvaltningar till Tensta behandlas inte i kommunstyrelsens nya budgetförslag.

Men enligt Ditte Westin pågår diskussioner på kommunen om stadsdelskontorets flytt tillbaka till Tensta.

— Det finns ganska konkreta diskussioner i Stockholms stad nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".