Jake Gyllenhaal i mitten i Nocturnal animals. Foto: UIP.
1 av 2
Jake Gyllenhaal i mitten i Nocturnal animals. Foto: UIP.
Dan Fogler, Katherine Waterston, Alison Sudol och Eddie Redmayne i Fantastiska vidunder och var man hittar dem. Foto: Fox Movies.
2 av 2
Dan Fogler, Katherine Waterston, Alison Sudol och Eddie Redmayne i Fantastiska vidunder och var man hittar dem. Foto: Fox Movies.

Veckans bästa på bio: En mardrömslik thriller

"En del riktigt obehagliga scener"
3:12 min

Filmregissören Tom Ford står för veckans bästa film, Nocturnal Animals. Det tycker i alla fall P4 Stockholms filmrecensent Björn Jansson.

Fantastiska vidunder och var man hittar dem är titeln på en ny film i Harry Potters universum. Vi får följa Newt Scamander, en engelsman som kliver av båten i New York med en nött resväska. I resväskan finns det fantastiska vidunder – små och stora – och de ställer till besvär när de flyr ut i staden. Samtidigt härjar en ond trollkarl och en högt uppsatt politiker dödas.

Allt utspelar sig 70 år innan Harry Potter kliver in på Hogwarts. Men en del namn i filmen nämndes på Hogwarts, som Gellert Grindelwald, som 1945 besgrades i en mytomspunnen duell med Dumbledore.

Är man ett stort Harry Potter-fan, och gillar historierna runt om, är det säkert spännande att se Fantastiska vidunder. Men jag saknar Harry, Ron och Hermione.

För mig var Harry Potter-filmerna lika mycket uppväxtskildringar som fantasy – en historia om godhet och ondska. Här i Fantastiska vidunder är det mer action och fantasyfigurer i massor.

Det känns som om någon verkligen gått loss i ivern att skapa så många konstiga varelser som möjligt.

Det kommer fler filmer i serien Fantastiska vidunder. Johnny Depp dyker upp i slutet som Gellert Grindelwald och han kommer vi att få se mer av i kommande filmer. Newt Scamander spelas av Eddie Redmayne.

Mitt betyg till Fantastiska vidunder och var man hittar dem blir en trea.

Veckans bästa filmupplevelse för min del är Nocturnal Animals. Tom Ford gjorde 2009 den vackra och sorgliga En enda man. Nu är han tillbaka. Det är en skönhetsupplevelse och en mardrömslik thriller.

Amy Adams spelar Susan som är uttråkad, både med galleriet hon har och med maken som tar alla tillfällen att fly deras vräkiga Los Angeles-hus. Så en dag får hon ett paket med ett bokmanus. Avsändare är hennes ex-man. Det har gått 20 år sen hon lämnade honom och sa att han aldrig skulle bli författare. Nu har han skrivit en mardrömslik thriller som ju längre hon läser blir en allt större påminnelse om deras liv tillsammans.

I Nocturnal Animals vävs hennes liv och bokens handling ihop på ett raffinerat sätt. Det är spännande med en del riktigt obehagliga scener. Mitt betyg blir en fyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".