Ylva Johansson
1 av 2
Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S). Foto: Claudio Bresciani/TT
Leif Gripestam
2 av 2
Leif Gripestam, kommunalråd Täby kommun. Foto: Sveriges Radio

Ministern om Täbys beslut: Förväntar mig att de löser det

Täby och Ekerö säger nej till att ta emot flyktingar
1:36 min

Täby och Ekerö bryter mot den nya bosättningslagen när de säger nej till att ta emot nyanlända med hänvisning till bostadsbrist. Etableringsminister Ylva Johansson (S) uppmanar kommunerna att följa lagen.

Flera kommuner i länet väljer att bryta mot den nya bosättningslagen som säger att kommuner inte längre kan säga nej till att ta emot flyktingar med uppehållstillstånd med hänvisning till bostadsbrist.

Både Ekerö och nu även Täby har trots det valt att säga nej.

– Det här en utmaning för alla kommuner och många kommuner anstränger sig oerhört mycket. Men jag förväntar mig att alla kommuner löser detta, säger Ylva Johansson (S), arbetsmarknads- och etableringsminister.

Den nya bosättningslagen säger att kommunerna inte kan säga nej till att ta emot flyktingar med uppehållstillstånd med hänvisning till bostadsbrist.

Enligt Länsstyrelsen ska kommunerna i Stockholms län ta emot 6 689 flyktingar i år.

Nu säger Täby kommun – som andra kommun efter Ekerö – formellt nej till att ta emot fler nyanlända.

Täby har tidigare åtagit sig att ta emot 353 personer för 2017 – något som nu fryser inne.

Moderaten Leif Gripestam är kommunalråd i Täby och han säger att anldningen är bostadsbristen i Täby, den långa bostadskön i Stockholms län och att lagstiftningen sätter käppar i hjulet för nya bostäder.

– Mitt förslag är att flyktingar bor kvar på Migrationsverkets boenden tillsvidare, säger Leif Gripestam (M).

Ylva Johansson (S) säger att regeringen ska göra det lättare att bygga nytt och att kommuner kan uppmana privatpersoner att hyra ut delar av sin bostad. Johansson poängterar samtidigt att det inte är svårare för just Ekerö och Täby att lösa detta.

 – Det är en svår situation för alla, säger Ylva Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".