Marie Bergström
1 av 2
Marie Bergström är en av de som startat Facebookgruppen "Vi färdtjänstresenärer i Stockholm". Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Rullstol i snön
2 av 2
Foto: Leif R Jansson / TT

Kritiken fortsätter mot färdtjänsten

"Ingenting i systemet fungerar"
1:38 min

Ilskan över hur dåligt färdtjänsten i Stockholm fungerar fortsätter. En ny grupp på Facebook har på kort tid fått drygt 200 medlemmar där många vittnar om stora problem.

Synskadade Marie Bergström är en av dem som startat gruppen Vi färdtjänstresenärer i Stockholm.

– Vi vill försöka få någon slags upprättelse. Vi måste få folk utanför vår lilla klick som åker färdtjänst att förstå att det är faktiskt inte lyxigt varken att köra färdtjänst eller att åka färdtjänst därför att ingenting i systemet fungerar, säger Marie Bergström. Det ska inte vara lyxigt men det måste vara funktionellt.

Gruppen har på kort tid fått mer än 200 medlemmar. De har skrivit in mängder av vittnesmål om timslånga förseningar, och om bilar som inte kommer alls.

En kvinna skriver att hon blivit utan bil åtta dagar i rad, och att det inte går att komma fram till resegarantin.

Marie Bergström hoppas att de många berättelserna ska kunna påverka ansvariga politiker, och hon säger att färdtjänsten blivit sämre den senast tiden.

– Det har skett en drastisk förändring åt det sämre hållet bara de senaste månaderna, från i sensomras och framåt. Inga bilar kommer i tid, det finns inga bilar påstår bolagen, det är ingenting som stämmer. Beställningar som vi vet att vi har gjort har inte blivit registrerade i systemet.

– Och tanken är att vi ska bjuda in såväl politiker som media till den här gruppen så de kan läsa om våra erfarenheter om färdtjänsten, därför att den fungerar inte. Vi måste öppna ögonen på våra politiker för att så här kan vi inte ha det, säger Marie Bergström.


Per Stahre
per.stahre@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".