Johan Styrud.
1 av 2
Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio
Torbjörn Rosdahl och Erika Ullberg
2 av 2
Torbjörn Rosdahl (M) och Erika Ullberg (S) Foto: Sveriges Radio

Stockholms läkarförening kräver ny storövning

Torbjörn Rosdahl (M) landstingsråd: Jag är trygg
0:38 min

Stockholms läkarförening kräver att det görs ytterligare en storövning inför öppnandet av Nya Karolinska för att garantera patientsäkerheten. Detta trots att sjukhusledningen under förmiddagen garanterade landstingspolitikerna att flytten kan ske.

Idag har sjukhusledningen haft ett möte med landstingspolitikerna
och just nu är sjukhusledningens besked att inflyttningen kan ske som planerat.

Men Stockholms läkarförening känner stor oro inför att de första patienterna ska flytta in på söndag. 

Många anställda känner en oro att vården inte är patientsäker och på tisdagen rapporterade SVD att hjärtläkaren Jan Liska hoppar av sin ledande roll på NKS i kritik mot bristerna i säkerheten.

Läget är allvarligt men beskedet från sjukhusledningen är idag att flytten kan ske, säger Erika Ullberg (S), landstingsråd i opposition.

– Det behövs mer information och garantier att patientsäkerheten inte är äventyrad, säger hon.

Fick du svar på dina frågor?

– Sjukhusledningen intygade att säkerheten går först och därför är det inte ett heligt inflyttningsdatum utan något de prövar löpande.

Torbjörn Rosdahl (M), landstingsstyrelsens ordförande, säger att han litar på sjukhusledningen.

– Varje dag träffas de och går igenom planeringen och när de säger att säkerheten går i första hand och att den fungerar, då är jag trygg.

Stockholms läkarförening kräver att det görs ytterligare en storövning inför öppnandet för att garantera patientsäkerheten.

– Ja, man hade ju en fullskaleövning med väldigt många fel – vissa fel var grava, vissa fel var inte så grava. Men jag skulle verkligen vilja se att det fungerar innan man startar och lägger in sjuka patienter på sjukhuset, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.

Har du hört något om man är beredd att ordna en sådan övning?

– Jag har inte hört någonting. Det känns väldigt otryggt för mina medlemmar att man ska behöva arbeta i en situation som man inte är helt hundra på att det kommer att fungera, säger Johan Styrud. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".