Leif Silbersky
Leif Silbersky. Foto: TT.

Husrannsakan mot terrormisstänkt

Advokat Leif Silbersky: Jag är förvånad
1:20 min

En 33-årig man begärs häktad misstänkt för att ha planerat terrorbrott på okänd plats i Stockholms län, och/eller Uppsala län.

En man i Uppsala som misstänks för förberedelse till terrorbrott har begärts häktad. Åklagare uppger att beslag har gjorts efter husrannsakningar.

Enligt häktningsframställan är mannen misstänkt på sannolika skäl, alternativt skälig misstanke. Det misstänkta brottet ska ha skett "på okänd plats i Stockholms län och/eller Uppsala län" mellan den 1 september och 13 november i år.

– Jag är väldigt förvånad utifrån den information jag har fått, men det är möjligt att polis och åklagare har information som jag inte fått tillgång till. Det kommer klarna så småningom när jag får tillgång till häktespromemorian, säger mannens försvarare Leif Silbersky till TT.

Ewamari Häggkvist, åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, säger till P4 Uppland att polisen har gjort beslag och genomfört husrannsakningar.

– Det är sedvanliga förundersökningsåtgärder: förhör, husrannsakningar och beslag. Jag menar att jag har sannolika skäl, men för att vara på den säkra sidan har jag också gått in med alternativet skäligen misstänkt, eftersom det är viktigt att han hålls i förvar under en tid.

Något ytterligare om det misstänkta brottet eller eventuella motiv vill Ewamari Häggkvist inte säga.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera något, säger Häggkvist till TT.

Den misstänkte mannen är hemmahörande i Uppsala län. Han är tidigare dömd för ett mindre allvarligt brott.

Mannen anhölls i sin frånvaro i söndags och greps senare under kvällen. I går förhördes 33-åringen. Enligt Silbersky ska han då nekat till anklagelserna.

Häktningsförhandling väntas ske under morgondagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".