Lärarstudenten Calle framför den ny kala betongväggen.
Lärarstudenten Calle framför den ny kala betongväggen. Foto: Ann Törnkvist/Sveriges Radio.

Kommunen ovetande att välkänd muralmålning täckts över

Täcktes över med betong
1:41 min

I Södertälje sörjer konstälskare en muralmålning mitt i stan som utan förvarning täckts över i betong. Stadshuset varnades inte att "I kampen för freden" var så illa däran.

Paret Möller minns när målningen blev till på 80-talet.

– Temat var ju fred, det handlade om fred, den kom när det kom många invandrare till Södertälje. Då tyckte vi alla att fred var ett viktigt tema, säger Birger Möller.

Han och Margaretha Möller har precis stegat förbi den nu kala betongväggen. Här, på ett brofäste i centrala Södertälje där bussar och fotgängare passerar i strid ström, så fanns tidigare muralmålningen I kampen för freden från 1983.

Lite yngre förbipasserande var lika ledsna som paret Möller att konstverket nu täckts över.

– Det ser ju lite tråkigare nu när målningarna försvunnit. Det finns inte så mycket att kolla på direkt, förutom mjölkpaket kanske, säger Tobias Lestander.

– Det är bilder som ändå var väldigt upplivande för en själv, och jag förstår att man är upprörd. Det grått och betongit nu, förutom mjölkpaketet, säger Calle, som ej vill ge sitt efternamn.

Mjölkpaketet i fråga är en mindre muralmålning på en pelare. Men Länstidningen berättar nu att även den måste bort, enligt företaget som renoverar bron. I kampen för freden var skadad av saltvatten från vägen ovanför, och pelarna måste skyddas från fukt.

Företaget informerade inte kommunen om att den stora målningen var skadad och skulle täckas över, vilket skapat irritation inte bara på ledarplats i lokaltidningen men även i sociala medier.

Paret Möller säger att kommunen gärna får återskapa I kampen för freden.

– När det gäller sådan målningar vill man gärna ha dem kvar, säger Margaretha Möller.

– När båset är tomt saknar man kon, säger Birger Möller.

 Tobias Lestander håller med.

– Ja, varför inte? Så har man nått att kolla på när man går förbi här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".