Pensionärer med rullatorer
1 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Birgitta Borg, viceordförande i KPR (Komunstyrelsens pensionärsråd).
2 av 3
Birgitta Borg, viceordförande i KPR (Komunstyrelsens pensionärsråd). Foto: Olgica Lindquist / Sveriges Radio
Clara Lindblom, äldreborgarråd (V). Foto: Otto Marand/Sveriges radio.
3 av 3
Clara Lindblom, äldreborgarråd (V). Foto: Otto Marand / Sveriges radio.

Stockholm vill erbjuda tre boendeformer för äldre

"Ett tryggt boende för dem som söker gemenskap och aktiviteter"
1:38 min

Stockholms stad vill att senior- och trygghetsboenden omvandlas till  trygghetsboenden med aktivitetscenter. Förslaget är bra men utredningen brister, tycker pensionärerna.

– Vi vill öppna trygghetsboenden där du kan ställa dig i bostadskö precis som alla andra och du kan själv avgöra när du vill flytta in, säger Clara Lindblom (V), äldreborgarråd i Stockholms stad.

Förslaget grundas på en delrapport från äldreboendeutredningen och den klubbas igenom om tio dagar.

Vid troligtvis 75 års ålder kommer de som söker trygghet och gemenskap men inte behöver daglig hälso- och sjukvård, kunna ansöka om dessa lägenheter.

Att dagens senior- och trygghetsboenden omvandlas till den nya boendeformen är inte helt fel menar flera pensionärsorganisationer – så länmge hyran blir lägre och aktiviteternas kvalité blir hög.

Men kritikerna anser att utredningen inte på allvar analyserar problemen gällande boendeformerna med biståndsbedömning, som servicehus och vård- och omsorgsboenden. Flera organisationer och pensionärsrådet, där Birgitta Borg är vice ordförande, är kritiska.

– Utredningen är väldigt tunn. Intagningsreglerna har man inte pratat så väldigt mycket om men det har blivit succesivt mycket svårare att få ett boende, säger hon.

Pensionärsorganisationernas erfarenheter och prioriteringsfrågor togs inte upp i utredningen, säger Birgitta Borg. Biståndsbedömningskriterier är ett exempel.

– Många får sitt boende i alldeles för hög ålder. Och det innebär ju att många bor i de nya boendena i några månader och sedan avlider de. Kvarboende principen är absurd.

Birgitta Borg efterfrågar ett helhetsgrepp i äldreboendeutredningen men Clara Lindblom menar att en delrapport signalerar att det är mer som ska komm. Inte minst en utökning av platser – vilket är förutsättningen för mycket annat, säger äldreborgarrådet.

– Det är en process som tar tid. Vi börjar med trygghetsboenden, nästa steg blir att vi bygger ut ännu fler platser för äldre och där får vi se att det blir rimliga hyror också.

– Jag tror att det här kommer att kunna bli riktigt bra och vi har avsatt 21 miljoner kronor för att verkligen komma igång.

Äldrenämnden kommer att lämna sin slutrapport för äldreboendeutredningen senast år 2018 och den kommer att innehålla en utvärdering av den nya boendeformen trygghetsboende med aktivitetscentra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".