Delmon Haffo och Annika Strandhäll
Delmon Haffo (M) och Annika Strandhäll (S). Foto: SLL & Jessica Gow/TT

M-politiker avgår - kallade minister för hora

Chefsombudsman Oskar Öholm: Medlemmarna har chockats
2:14 min

Den moderate politikern Delmon Haffo får sparken efter att ha kallat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora. Under kvällen lämnade Haffo samtliga politiska uppdrag.

Det var i Moderaternas direktsändning på Youtube som Delmon Haffo, digital kommunikatör på partikansliet, fällde uttalandet, skriver Dagens Nyheter.

Delmon Haffo ombads av en medarbetare att ställa sig framför kameran. Då kommenterade han det Twitter-bråk som uppstått efter att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på skämt ifrågasatt mäns rösträtt i USA.

– Annika Strandhäll, det var inte okej att skämta om mäns rösträtt. Dra åt helvete din hora, sa Delmon Haffo i direktsändning.

Filmen plockades snabbt ner från Youtube.

Annika Strandhäll kommenterar händelsen på Facebook. Hon skriver bland annat:

"Vi måste ha en god samtalston. Vi har alla ett ansvar för vilken nivå vi sätter. Det här är ett språk vi inte accepterar i klassrum, då kan vi inte heller acceptera det i politiken."

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra (M) kommenterar medarbetarens uttalande för DN.

– Det är helt oacceptabelt och det tar jag kraftigt avstånd ifrån, säger hon.

Nu får Delmon Haffo sparken som digital kommunikatör med omedelbar verkan.

– Vi ser väldigt allvarligt på vad som har hänt. Det är helt oacceptabelt. Den berörda tjänstemannen har med omedelbar verkan fått lämna sin tjänst, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé till TT.

Senare under kvällen lämnade Delmon Haffo själv samtliga poltiska uppdrag. Det var i ett samtal med Oskar Öholm, chefsombudsman för M i Stockholmsregionen, som Haffo gav beskedet. 

Det rör sig om uppdragen som kommunpolitiker i Salem, landstingspolitiker i Stockholms län, ordförande för Moderaterna i Salem samt första vice distriktsordförande MUF Stockholm.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till TT att uttalandet om "hora" tyder på en etablerad kultur i Moderaterna.

– Det är fruktansvärt allvarligt och det verkar vara en kultur i det partiet som partiledaren måste ta tag i, säger Löfven till TT.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".