Peter Jihde
Sportjournalist och programledare på TV4. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Därför drar Peter Jihde ner brallorna

"Ingen ska behöva skämmas"
6:31 min

Många unga med diabetes skäms över sin sjukdom och struntar i sina sprutor. Med nya boken En match för livet vill programledaren Peter Jihde ändra på det.

 

För fyra år sen fick programledaren Peter Jihde beskedet som kom att påverka hela hans liv. Han fick diagnosen diabetes, typ 1.

– Den här sjukdomen är med varje dag, varje timme, varje minut, varje sekund. Det blir rätt körigt i huvudet.

I sin nya bok En match för livet berättar Peter Jihde hur omtumlande och svår den första tiden var.

– Det jag vill är att alla andra ska förstå hur det är. 

Du beskriver det som en match, men möter en motståndare du inte kan vinna över. Hur känns det?

– Det känns för jävligt. Detta är den svåraste matchen. Tävling är ju mitt liv och att bara gå hem med oavgjort är ju skitsvårt. Men jag har fått ändra fokus och se till att spela oavgjort så att jag får leva länge.

För ungefär ett år sedan valde Peter Jihde att börja visa upp sin diabetesvardag genom ett konto på Instagram. Han lägger ut en bild per spruta, vilket betyder 5-6 sprutor om dagen - cirka 2 000 om året.

– Varför jag startade det är är att jag träffade ganska många föräldrar som berättade att deras barn skäms för sin sjukdom. De tar inte sina blodtest i fingrarna, de tar inte sina sprutor för de vill inte vara annorlunda, säger Peter Jihde och fortsätter:

– Jag har i princip dragit ner brallorna var jag än är för att visa att jag inte skäms för att ta den här sprutan, och för att de ska inte behöva skämmas.

Typ 1-diabetes

Cirka 50 000 människor i Sverige har sjukdomen.

Vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt eller nästan helt upphört. Av någon okänd anledning angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist.

Symptomen visar sig först när 70-80 procent av de insulinproducerande cellerna förstörts. De första tecknen brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet, ibland också viktnedgång.

Källa: Diabetesförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".