Barn på den könsneutrala förskolan Egalia på Södermalm i Stockholm
Barn på den könsneutrala förskolan Egalia på Södermalm i Stockholm. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Het debatt om normkritik i fullmäktige

SD i polemik med Fi om genuspedagogik
1:26 min

I debatten om förskolan hade Sverigedemokraterna påtagliga invändningar mot majoritetens normkritiska undervisning när Stockholms stads budgetfullmäktige fortsatte på torsdagen.

Sverigedemokraten Martin Westmont sade från talarstolen att partiet vill avskaffa all form av genuspedagogik i Stockholm stad.

– Låt våra barn vara barn och utvecklas till de unika individer de är. Det är därför som Sverigedemokraterna är avvisande till genuspedagogik, säger sverigedemokraten Martin Westmont.

Men ambitionen med normkritik – som syftar till att ge kunskap om allas lika värde- och möjligheter – är en angelägen del av majoritetens pedagogik, replikerade Lisa Palm (Fi), Feministiskt initiativ.

– Det är genom att använda sig av normkritik och genuspedagogik som vi kan öppna upp möjligheten för barnen att se världen från fler perspektiv än den rådande normen, säger Lisa Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".