Karin Nilsson och Per-Olof Deisenhammer bor granne med Nidarosparken i Husby.
Karin Nilsson och Per-Olof Deisenhammer bor granne med Nidarosparken i Husby. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Boende oroas över droger vid förskola

"Säljer droger tio meter från förskolan"
1:48 min

Husbybor och föräldrar larmar om att droger kommit allt närmare stadsdelens förskolor. Karin Nilsson säger att droghandeln sker öppet dygnet runt.

Karin Nilsson har i flera år försökt få kommunen att rusta upp en park i Husby där öppen droghandel förekommer dygnet runt.

— Här står de och säljer knark tio meter från dagiset, säger Karin och pekar ut var i Nidarosparken i Husby som narkotikaförsäljarna håller till under vissa bestämda tider dygnet runt.

Sambon Per-Olof Deisenhammer delar hennes oro över att droghandeln kommit så nära förskolebarnen.

— Både vid bänken, i skogen och inne på dagiset tar de upp droger och ger till varandra, säger han och Karin Nilsson fortsätter:

— Det var flera stycken som kom och frågade om jag skulle köpa droger mitt på dagen.

Även mamman Houda Yas, som har barn i förskolan intill Nidarosparken, känner en oro över att narkotikaförsäljningen kommit så nära barnen.

— Det är inte alls bra. Vi har barn här i dagiset och det känns inte alls bra. Man tänker hela tiden att det är något fel som händer här, säger hon.

Men ledningen på förskolan är försiktigare med sina uttalanden. Verksamhetschefen Gunilla Davidsson kan inte själv säga att hon sett att försäljning av droger förekommer.

— Jag kan inte påstå att det pågår knarkförsäljning. Däremot så ser jag ju att det pågår aktiviteter på våra förskolegårdar tider då vi inte är där. Ligger det kanyler eller folie där så visst skulle vi kunna tro att det har pågått någon form av knarkaktivitet. Sen är det inte säkert att det är en försäljning, säger Gunilla Davidsson.

Men Per-Olof Deisenhammer och Karin Nilsson har förslag på vad stadsdelen skulle kunna göra för att få bort drogförsäljningen från parken.

— De kan börja med att riva det gula huset, ta bort lite skog och träd, och ta upp lite belysning, säger de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".