En tonårsflicka surfar med sin mobil.
En tonårsflicka surfar med sin mobil. Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så hanterar du barnens skärmtid

"Skärmen är fantastisk – om vi kan använda den lite smartare"
2:40 min

Vi måste minska avståndet och på riktigt engagera oss i barnens digitala liv. Det är författaren Björn Solfors svar på hur vi ska tackla barnens skärmtid.

Våra barns tid framför paddor, skärmar och mobiler är ett återkommande samtalsämne.

Journalisten och författaren Björn Solfors har med boken "Skärmtid – familjens guide till den digitala vardagen" – försökt bena ut vad som just är en bra guide för hur föräldrar och andra i närheten ska förhålla sig till barnens skärmtid.

– Det viktigaste är att minska avståndet till våra barn. De anammar ny teknik först och är långt före oss. Det kan skapa oro för oss föräldrar för vi kan inte visa de hur världen fungerar, säger han.

För att minska avståndet ska man bygga team med barnen, menar Solfors.

– Barnen har kunskapen. Vad händer om vi börjar snacka mer nyfiket med barnen och inte bara med pekfingret och hotar att vi tar skärmen från dem?

Då öppnas en möjlighet till ett bättre samtal.

– För samtidigt kan vi prata om livsviktiga saker med dem som konsekvenser, risker, kritiskt tänkande och empati på nätet.

Målet måste enligt Björn Solfors vara att skapa trygga ventiler för de unga.

– Vi måste göra så att de har tillgång till en vuxenvärld, precis som de har i det vanliga livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".