Ida Sohlberg
Att skapa tillit är det viktigaste för att få fram bevis, menar förundersökningsledaren Ida Sohlberg. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio
MÄNS VÅLD MOT KVINNOR

Få män som anmäls för misshandel döms

"Självklart skulle jag vilja att fler döms"
1:37 min

Mellan år 2000 och 2015 ledde mindre än tio procent av alla anmälda fall av grov kvinnofridskränkning i länet till fällande dom. Det visar statistik som P4 Stockholm gått igenom.

Det får Ida Sohlberg, förundersökningsledare på Citypolisens relationsbrottsgrupp, att reagera.

– Det är för få, säger hon.

Att utreda våld i nära relationer är inte helt lätt eftersom vittnen ofta saknas och kvinnan inte alltid vill berätta. Det menar både åklagare och polis.

– Det svåraste och det viktigaste är att se till att målsägande blir så trygga och säkra i att vi faktiskt vill hjälpa dem, så att de aldrig ska känna att de faller ut och blir ensamma, säger förundersökningsledaren Ida Sohlberg.

I polishuset på Södermalm i Stockholm finns Citypolisens relationsbrottsgrupp. Här jobbar 18 utredare. När en kvinna anmält att hon blivit misshandlad av en närstående hamnar ärendet här.

Statistiken visar att det är få av anmälningarna i Stockholms län som leder till fällande dom.

Under de senaste 15 åren har nästan 11 000 anmälningar om grov kvinnofridskränkning gjorts. Bara 1 000 fall, eller 9,5 procent, har lett till fällande dom.

Ida Sohlberg tycker att den siffran är för låg.

– Självklart så skulle jag vilja ha den mycket högre. För har man varit utsatt för brott så ska en misstänkt kunna dömas för brottet. Sedan finns det en rad faktorer som tyvärr talar emot ibland gör att det inte blir så, säger hon. 

Sohlberg menar att det viktigaste för att få fler dömda – och för att få mer bevis –  är att skapa tillit hos den utsatta kvinnan så att hon vågar berätta.

Utsatt för våld? Hit vänder du dig

Kvinnojourer och tjejjourer
Unizon och Roks samlar kvinno- och tjejjourer runt om i länet.
Hitta kontaktuppgifter på roks.se och unizon.se

Kvinnofridslinjen
Telefonen är öppen dygnet runt 020-50 50 50

Polisen
För akuta fall – ring 112
För att anmäla – ring 114 14

Du kan också vända dig till socialtjänsten i din kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".