Partisekreterare Tobias Tobé (M) och Per Nilsson.
Partisekreterare Tobias Tobé (M) och Per Nilsson. Foto: Emil Langvad/TT & Björn Larsson Rosvall/TT

Per Nilsson (M) får sparken som kommunikationschef

Partisekreterare: Viktigt med nystart
1:59 min

Moderaternas kommunikationschef Per Nilsson (M) får lämna posten som kommunikationschef efter att Delmon Haffo kallat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora.

Moderaternas Per Nilsson får lämna posten som partiets kommunikationschef efter att en av hans medarbetare har kallat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för hora. Han sitter dock kvar som analyschef.

Det berättade partisekreteraren Tomas Tobé (M) på en pressträff på fredagseftermiddagen.

Ytterligare en medarbetare på Moderaternas kansli sägs upp och tre andra varnas.

–Jag tycker Per Nilsson har brustit när det gäller ledarskapet. Jag tycker det är viktigt att vi får en nystart för vår digitala oponionsbildning. Per Nilsson gör ett gott arbete när det gäller analys av oponion och det arbetet kommer han att fortsätta med, säger Tomas Tobé.

På vilket sätt har han brustit i sitt ledarskap?

– Jag tänker inte gå in i exakt detalj.

Det är i ett videoklipp på nätet som Moderatpolitikern Delmon Haffo kallar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för hora.

Kort efter att filmen offentliggjorts kom beskedet från partisekreteraren Tomas Tobé att Delmon Heffo får sparken från kansliet. Han har också lämnat alla sina politiska uppdrag.

I dag fredag har Tomas Tobé fört allvarliga samtal med de personer som hörs skratta i filmklippet och med analys och kommunikationschefen Per Nilsson. Han har i sociala medier bland annat skrivit "When they go low, we kick them in the balls". När de slår lågt, ger vi dem en pungspark.

I eftermiddags kom alltså beskedet att han får lämna jobbet som kommunikationsansvarig. 

– Per Nilsson och jag är helt överens om att det som har skett är helt oacceptabelt, säger Tomas Tobé.

Ytterligare tre medarbetare har fått en arbetsrättslig erinran och en person sägs upp, berättar Tomas Tobé. Men han vill inte säga exakt varför.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra sade tidigare i dag att det inträffade är en unik händelse - och alltså inte exempel på en kultur i partiet.

I ett inlägg på Facebook skriver Per Nilsson att "handlingar får konsekvenser", rapporterar TT. Han fortsätter:

"Det som skedde var oacceptabelt, kränkande och allvarligt. Jag var inte på kontoret när det inträffade, men som ansvarig chef är det jag och ingen annan som är ytterst ansvarig. Svårare än så är det inte."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".