Nya Karolinska sjukhuset i Solna, NKS
NKS tar idag emot de första patienterna i de nya byggnaderna. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En turbulent vecka bakom öppnandet av NKS

"Det är viktigt med patientsäkerheten"
1:42 min

En turbulent vecka avslutas idag för Karolinska Universitetssjukhuset som nu tar emot de första patienterna i de nya byggnaderna.

För mindre än en vecka sedan såg allt osäkert ut kring det Nya Karolinska. En av toppcheferna, hjärtkirurgen Jan Liska, ifrågasatte patientsäkerheten vid flytten av ett sjukhus under drift och han hoppade av i protest. Osäkerheten växte när barnläkare, samtidigt, ifrågasatte uppdelningen av förlossningsavdelningen och den neonatala vården i samband med flytten. 

Jan Liska vägrade att ge vidare kommentarer men så här lät det när Erika Ullberg (S) landstingsråd i opposition kommenterade händelsen:

– Tyvärr visar det sig att den driftsättningsövning som genomfördes har allvarliga brister. Jag är inte trygg när höga chefer lämnar i protest.

Fem dagar inför öppningen av Nya Karolinska krävde Erika Ullberg att man omprövar beslutet och att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, granskar verksamheten. Hon uttryckte farhågor om att Moderaternas prestige går före patientsäkerheten – något som förkastades av Liberalernas Anna Starbrink:

– Om patientsäkerheten inte kan säkerställas så ska ingen inflyttning ske. Det är ju huvudbudskapet.

– Jag har ju haft de här samtalen i dag med sjukhusledningen och säkerställt att de har den inställningen också.

I onsdags var det dags för ett möte mellan landstingsrådet och representanter för Nya Karolinska. Men Torbjörn Rosdahl, moderat finanslandstingsråd, klargjorde redan innan dess att datumen för flytten till Nya Karolinska bör ligga fast.

– Jag har fullt stöd för sjukhusledningen och det arbete som de har utfört under flera år för att det ska kunna fungera.

Även chefen för Tema Hjärta Kärl, alltså för vården av de patienter som flyttar till NKS idag, Patrik Rossi, försäkrar allmänheten om att patientsäkerhetsfrågorna går före allt annat. "Jag känner mig trygg med den plan vi har", skriver han i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".