Nya Karolinska sjukhuset i Solna, NKS
Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: Tomas Oneborg/TT

Facket: Stoppa nya vårdmodellen

"Svårt upprätthålla specialistkompetensen"
4:00 min

Läkarföreningen på Karolinska kräver att den omorganisation som planeras på sjukhuset ska stoppas.

Samtidigt som Karolinska universitetssjukhuset nu förbereder sig för flytten till nya lokaler inför man en helt ny organisationsmodell, där klinikerna ska avskaffas.

Klinikerna som är navet i de flesta sjukhusorganisationer upphör och vården ska organiseras helt annorlunda. Målet är att kompetensen följer patienten i högre utsträckning än i dag.

– Klinikerna kommer att fördelas på flera teman, där ser vi stora problem med hur arbetet ska bedrivas, säger Yvonne Dellmark, ordförande för Läkarföreningen på Karolinska, till P4 Stockholm. 

Vad är det för problem ni ser? 
– Tar man bort klinikerna med den kompetensstruktur som finns i dag, så blir det svårt att upprätthålla specialiteternas kompetens över tid. Har inte läkarna sin specialistkompetens och kan utbilda nästa generations specialister, då blir det inte så mycket kunskap kvar, säger Dellmark. 

Kravet framförs i ett öppet brev till sjukhusdirektören Melvin Samsom, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Efter P1-programmet Kalibers granskning av Nya Karolinska vill också Läkarföreningen att samarbetet avslutas med det konsultbolag som har i uppdrag att införa den nya vårdmodellen.

– Vi har märkt att arbetet med verksamhetsmodellen har upplevts väldigt styrd. Efter Kalibers program menar vi att man behöver göra ett omtag och se hur den nya modellen kommer att se ut efter verksamheternas behov. Det kan finnas sätt att modifiera modellen så att arbetet fungerar bättre, säger Dellmark. 

Sjukhusdirektören bekräftar via sin presschef att han har tagit emot brevet och att han kommer återkomma till facket under nästa vecka.

Yvonne Dellmark betonar att kravet inte rör den omorganisation som sjösätts i helgen. 

– Där har hela kliniker flyttat in, de fortsätter i princip som förr. Den kanske måste modifieras, men den rör vi inte nu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".