HD provar inte mögligt dagis

Högsta domstolen prövar inte målet om återbetalning av dagisavgifter till Wiwi Ahlberg, vars barn blev sjuka när de gick på ett mögelskadat daghem i Stockholm. Det beslutade HD i dag.
Det innebär att Stockholms kommun slipper kraven från Ahlberg och andra föräldrar, vars barn gått på samma dagis. Wiwi Ahlberg stämde Stockholms kommun för tio år sedan och krävde tillbaka dagisavgifter på 50 000 kronor . Tingsrätt och hovrätt kom till samma slutsats, nämligen att kommunen vidtagit de åtgärder som var rimliga för att förbättra inomhusmiljön. Man har därmed inte brutit mot det avtal som fanns mellan kommunen och Ahlberg, ansåg domstolarna. Fallet har betraktats som principiellt viktigt. Om Ahlberg hade fått rätt hade det lett till att andra medborgare som är missnöjda med avgiftsfinansierad kommunal service också hade kunnat kräva ersättning. Ytterligare 24 familjer har haft samma problem och har avvaktat den rättsliga prövningen av Ahlbergs fall. Men nu står det alltså klart att det inte blir någon ersättning till familjerna. HD:s beslut innebär att hovrättens dom nu fastställs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".