Benjamin Salazar Lopez. Foto: Sveriges Radio.
Benjamin Salazar Lopez Foto: Sveriges Radio.

13-åriga Benjamin tolkar åt sina föräldrar

"Det är jobbigt ibland"
3:32 min

Benjamin Salazar Lopez från Alby tolkar mellan svenska och spanska åt sina föräldrar, och har samtidigt fått lära sig vad myndigheternas olika begrepp betyder.

13-åriga Benjamin Salazar Lopez från Botkyrka tolkar åt sina föräldrar dagligen. Det kan handla om allt från att söka vård, boka tider, läsa texter och skriva meddelanden.

Allt jag vill är att hjälpa mina föräldrar.

– Det känns bra faktiskt, för jag vet själv att det inte är så lätt att lära sig ett nytt språk.

Benjamins mamma har bott i Chile nästan hela sitt liv och talar spanska. 

– För mig var det inga problem att lära mig språket, men för mina föräldrar var det inte så. Allt jag vill är att hjälpa mina föräldrar.

Tendens i P1 har gjort en undersökning bland 400 ungdomar i åldrarna 13-14 år med föräldrar födda utanför Sverige. Här svarar 72 procent att de nån gång tolkat åt en föräldrar eller släkting.

Många säger också att de tolkar varje vecka.

Inga andra i min klass kan ringa vården.

– Det har varit jobbigt ibland. Jag kan inga begrepp som Försäkringskassan använder. Det är svårt. Inga andra klasskamrater i min klass kan ringa vården, men jag har lärt mig.

Benjamin Salazar Lopez berättar om tillfällen då han ringt myndigheter och personen i anda änden trott att det varit en busringning. 

Han började då läsa information på hemsidorna för att lära sig orden och begreppen för att bli trodd. 

Trots detta är tolkningen inget som Benjamin önskar att han slapp.

– Nej, jag har mycket nytta av detta. Jag behåller mitt modersmål och jag har kommit mycket närmare både min mamma och min pappa när jag får veta alla problem som de har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".