Råttornas stig vid Karlaplan
Råttornas stig vid Karlaplan. Foto: Sveriges Radio och Joel Bissell/TT

Stockholm får använda puder för att döda råttor

"Giftet gör så att råttorna blöder till döds"
2:07 min

Kemikalieinspektionen har beslutat att ge dispens för att använda bekämpningsmedlet Racumin puder mot brunråttor i Stockholms stad.

Råttorna i Stockholm stad har blivit så många att de anses utgöra en hälsofara för stockholmarna.

– Problemet med råttor i Stockholms innerstad är så pass stort att skälen för en dispens är uppfyllda, säger Johan Helgesson, regelsamordnare på Kemikalieinspektionen.

Hur fungerar det här medlet?
– Det fungerar egentligen som merparten av andra råttgifter, att det påverkar blodlevringen hos djuren så att råttorna helt enkelt blöder till döds när de fått det här medlet i sig.

Det låter som en grym metod.
– Ja, det kan man säga men det är en metod som alla råttgift, de verkar på samma sätt.

Anmälningarna om problem med råttor har ökat med 30 procent i Stockholm det senaste året.

Tidigare användes Racuminpudret flitigt i Stockholm, men det har inte fått användas sedan sommaren 2015. Sedan dess har antalet råttor ökat i Stockholm.

Vad är det som är speciellt med det här medlet jämfört med andra råttgift som redan är godkända?
– Det som är speciellt med det här är att det är ett puder, och ett puder fungerar bättre i miljöer där det finns tillgång till annan föda för råttorna att äta, säger Johan Helgesson.

Giftet sprids i råttornas gångar och fastnar i deras pälsar. Råttorna får sedan i sig medlet när de tvättar sig. Medlet är mycket effektivt eftersom det, till skillnad från traditionella beten, inte behöver vara smakligt för råttorna.

Var någonstans får Stockholm använda det här medlet?
– Det får användas i stadsparker och andra miljöer där det finns mycket folk i rörelse. Där får man använda medlet, men inte överallt.

Vilka säkerhetsåtgärder behövs?
– Det ska märkas upp när man har lagt ut det här medlet, och sedan ska det också finnas ett system för att omhänderta döda djur. För det förväntar man sig, att det kommer att vara ganska stor andel råttor som kommer att behöva plockas upp efter den här spridningen.

Den här dispensen gäller nu i 180 dagar, ett halvår. Vad händer sedan?
– 180 dagar är den möjlighet vi har att ge dispens enligt det regelverk vi har. Vi har gett maxtiden i det här fallet, och det handlar egentligen om att Stockholms stad under den här tiden ska ges möjlighet att vidta andra förebyggande åtgärder för att minska problemet med råttor i staden.

Vad kan staden göra för att slippa stå med samma råttproblem inför nästa vinter?
– Det är en utmaning, helt klart, men det handlar mycket om att se till att minska tillgången till föda. Det är ju det som råttorna lever av och förökas av, så att minska tillgången till föda är det mest effektiva sättet att få bukt med råttorna, säger Johan Helgesson på Kemikalieinspektionen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".