Krister Bläsung med sjuka sonen Charlie
1 av 2
Krister Bläsung med sonen Charlie. Foto: Privat.
Krister Bläsung med sjuka sonen Charlie
2 av 2
Kan få 20 epilepsianfall om dagen. Foto: Privat.

Svårt sjuka Charlie, 4, får ingen assistans

Pappa Krister: Det kan inte gå till så här
4:05 min

Fyraåriga Charlie från Liljeholmskajen är blind, rullstolsburen och har svår epilepsi. Ändå väljer Stockholms stad att dra in familjens assistansersättning.

P4 Stockholm har tidigare berättat att fyraåriga Charlie som har flera svåra funktionsnedsättningar.

Han faller omkull och krampar.

Charlie är hjärnbild och kan inte se, han kan inte gå utan sitter i rullstol, han sondmatas och har svårhanterlig epilepsi.

– Konkret innebär det att han kan ha mellan 10 och 20 anfall om dagen och behöver uppsikt nästan 24 timmar om dygnet. Antingen ser man att han försvinner bort eller så faller han omkull och krampar, säger pappan Krister Bläsung.

Det senaste året har familjen haft 40 timmars assistansersättning, vilket inneburit att Charlies mamma har kunnat vara hemma och vårda sonen.

– Det har betytt allt för Charlie och för oss, säger Krister som skrev ett uppmärksammat inlägg på Facebook om situationen.

Anledningen till att Stockholms stad nu drar in den hjälp som Charlie och hans föräldrar har haft handlar om en lagändring. Formuleringen "aktiv tillsyn" räknas inte längre som ett grundläggande behov. Därför får familjen nu ingen assistansersättning alls.

Enligt pappa Krister Bläsung skulle det betyda att Charlie skulle behöva gå på sin specialförskola hela dagarna, vilket han aldrig skulle orka.

– Jag blev helt jätteknäckt när vi fick det här beskedet. Men sen kände jag "nu jäklar".

Men Birgitta Morin, som chef på beställarenheten i Hägersten Liljeholmens stadsdel säger att det handlar om ett nytt prejudikat, ett beslut från Högsta förvaltningsdomstolen, som måste följas. Där lägger man bland annat större vikt vid föräldrarnas ansvar.

–Vi har inte fått så många reaktioner ännu men jag är säker på att det kommer att komma, som från den här familjen. Men vi är styrda av rättspraxis det handlar inte om ett enskilt tyckande. Det är domen som påverkar.

Vad tycker du själv om den här nya beslutet som ni måste följa?

–Ja vad ska jag säga.. Jag tycker det är utanför mitt uppdrag att prata om det faktiskt.

Vi kommer att fightas.

Den här förklaringen är inte Charlies föräldrar nöjda med. De har nu bestämt sig för att överklaga beslutet.

– Charlie klarar ingenting själv. Jag är helt säker på att kommunen kommer ändra sitt beslut. Det måste jag vara. Det kan inte gå till så här. Vi kommer att fightas, säger Krister Bläsung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".