Hässelby Gård
1 av 3
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Socialdemokraten Kadir Kasirga, stadsdelsnämndens ordförande i Hässelby/Vällingby.
2 av 3
Kadir Kasirga (S), stadsdelsnämndens ordförande i Hässelby/Vällingby. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Torget i Hässelby Gård
3 av 3
Torget i Hässelby Gård Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Boende i Hässelby oroliga för våld

Sanna Eriksson: "Känner mig inte så trygg när det är mörkt"
2:33 min

Var fjärde person som bor i Hässelby/Vällingby känner sig oroliga för att de ska utsättas för ett brott. Störst är otryggheten i Hässelby gård.

P4 Stockholm direktsänder från Vällingby klockan 18:00: Så ska politikerna stävja otrygghet.

Var femte person i Hässelby gård i västra Stockholm känner sig oroliga när de ska gå från tunnelbanestationen på kvällen eller under natten. Det visar statistik från Stockholms stads senaste trygghetsundersökning.

– Jag känner mig ju inte så jättetrygg när det blivit mörkt, och det beror på de ungdomsgäng som rör sig här. De kan vara ganska otrevliga och högljudda, säger Sanna Eriksson, som bor i Hässelby.

Har det hänt dig någonting, finns det fog för rädslan?
– Ja, jag har blivit förföljd två gånger när jag bodde i Hässelby gård från tunnelbanan och på väg hem, säger Sanna Eriksson.

Enligt Stockholms stads senaste trygghetsundersökning har andelen som upplevt hot i Hässelby/ Vällingby ökat från fyra procent 2008, till sju procent 2014.

Störst är andelen i Hässelby Gård och Råcksta där var tionde som var med i undersökningen svarade att de utsatts för ett hot som gjorde att de blev rädda under 2014. I Hässelby Gård svarar också var femte att narkotikamissbruket på offentlig plats är stor.

Var femte i stadsdelen Hässelby/Vällingby är orolig för att utsättas för våld när de är ute. I Hässelby Gård är nästan var tredje invånare som svarat på enkäten orolig för att utsättas för våld i offentlig miljö.

Kadir Kasirga (S) är stadsdelsnämndens ordförande. Han säger att stadsdelen jobbar med trygghetsfrågor, bland annat genom satsningar på att få folk i jobb och satsningar på skolorna.

– När det gäller ungdomarna är det utbildning och skola som är viktigt. Vi måste se till att våra ungdomar har fullvärdiga betyg när de lämnar grundskolan, så de kan fortsätta vidare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".