barnombudsmannen Fredrik Malmberg. Foto: Emma-Sofia Olsson / TT
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg. Foto: Emma-Sofia Olsson / TT

BO: Att tolka vid känsliga tillfällen strider mot barns rättigheter

BO menar att det strider mot barnets rättigheter
0:44 min

Många myndigheter och skolor låter barn och ungdomar tolka åt sina föräldrar eller andra vuxna släktingar som inte talar svenska.

Det visar en undersökning av programmet Tendens.

Det är särskilt vanligt att barn får agera tolk på sjukhus och vårdcentraler. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg menar att det strider mot barnets rättigheter.

– I en situation där ett barn ska tolka ett allvarligt sjukdomsbesked åt en förälder så strider det absolut mot deras rättigheter.

Många barn och ungdomar har någon gång tolkat åt en förälder eller en annan släkting, visar programmet Tendens undersökning. Och barnombudsmannen Fredrik Malmberg menar att det kan behövas en lagändring.

– Förvaltningslagen säger att man vid behov så bör anlita folk. För mig är det rätt självklart att tolkning behövs vid en sådan situation. Lagen borde utesluta att man använder barn på det här sättet.

På regeringskansliet har man nyligen tillsatt en arbetsgrupp bestående av fem departement för att hitta lösningar på bristen på tolkar i Sverige.

Samordnaren Mårten Svensson Risdal säger att han är medveten om att barn översätter åt sina föräldrar men att arbetsgruppen inte fokuserat på just det.

I Norge är det sedan i somras förbjudet för myndigheter att använda sig av barn som tolkar. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg menar att man bör överväga att införa en liknande lag i Sverige.

– Ja, jag tror att man måste överväga det, eftersom vi i 20 år vid upprepade sammanhang har lyft fram att barn inte ska vara tolkar vid sådana känsliga tillfällen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".