Léon i P4 Stockholm
Foto: Helen Ling/Sveriges Radio.

Katy Perry upptäckte Léon – tipsade sina 86 miljoner följare

När Léon lade ut en låt på nätet uppmärksammades hon snabbt av olika musikbloggar och sajter. Hyllningarna strömmade in och en av supportrarna var superstjärnan Katy Perry.

Sommaren 2015 kände stockholmsartisten Léon att det inte hände så mycket i karriären. Då bestämde hon sig för att lägga upp sin låt Tired Of Talking på egen hand online.

När världsartisten Katy Perry upptäckte låten twittrade hon ut sin entusiasm till sina 86 miljoner följare. 

– Det känns absurt att Katy Perry hört ens musik. Hon tipsade sina följare på Twitter och länkade till låten. Det har betytt mycket, säger Léon inför sin livespelning på Musikplats Stockholm den 2 december.   

Léon heter egentligen Lotta Lindgren och är uppvuxen i Vällingby, i ett hem som alltid var och är fyllt med klassisk musik. Mamman spelar cello, pappan är kompositör liksom hennes syster. Lotta gick först i mammans spår och började spela cello men valde senare att gå mot pophållet. 

– Det blev piano och gitarr, som var lättare att skriva musik på.

Men det var inte bara klassisk musik hemma. Föräldrarna hade skivor med artister som Stevie Wonder och Etta James som på många sätt präglar den musik hon själv gör i dag under namnet Léon.

Varför kallar du dig Léon?

– Jag har alltid tyckt att det varit ett fint namn och jag tycker om idén att man i förväg inte vet om det är en kille eller tjej. Och sedan funkar det väl bättre internationellt, säger hon.

Léon är aktuell med singeln Think About You som 2017 följs upp med hennes debutalbum. Efter hårt arbete i USA och turné tidigare i år runt om i Europa kommer Léon till Musikplats Stockholm för direktsänd konsert den 2 december.

OBS! Med anledning av en tablåändring i P4 så äger konserten rum en timme tidigare än vanligt och sänds i stället klockan 11.33-12.00. Läs mer i vår Konsertkalender.

Mer om Musikplats Stockholm här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".