Maria Hallenius Henrysson
Socionomen och initiativtagaren Maria Hallenius Henrysson. Foto: Jenny Goldkuhl/Sveriges Radio

Socionomer utan gränser kräver en lex Lotta

"Kvinnor måste få ett adekvat skydd"
1:26 min

Biståndsorganisationen Socionomer utan gränser kräver att rättsväsendet ses över och att riksdagen inför en lex Lotta.

En av alla utsatta kvinnor är Donna som misshandlades av sin ex-sambo i åtta år, vilket P4 Stockholm rapporterat om under tisdagen.

I kölvattnet av dödsmisshandeln av Lotta Rudholm i Bromma i somras kräver nu biståndsorganisationen Socionomer utan gränser att det införs en ny lag, lex Lotta.

Det skulle ge ett bättre skydd för kvinnorna, bland annat genom att lagen ska kunna reglera åklagarmyndigheten så att det inte finns en möjlighet att ta tillbaka åtalet om kvinnan som anmält senare ångrar sig.

– Vi menar också att socialtjänsten behöver arbeta mer effektivt med informationsarbetet, och få mer resurser för att bemöta varje kvinna, säger socionomen och initiativtagaren Maria Hallenius Henrysson.

– Kvinnorna måste få ett adekvat skydd när man anmält. När man kommer och är oerhört rädd är det ofta att man tappas bort av polisen. 

Varje år dödas ungefär 17 kvinnor i Sverige av män de haft en relation med. Tidigare i november hölls en manifestaionen och namninsamling på Sergels torg för att väcka uppmärksamhet kring lagförslaget.

Viktigt för organisationen är också att socialtjänsten får mer resurser för att arbeta med den komplexa frågan våld i nära relationer

– Vi vill att det på varje socialtjänst ska finnas en person som är insatt i våld i nära relationer och som kan bedriva arbetet och planlägga för varje kvinna som söker stöd, säger Maria Hallenius Henrysson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".