Banan i butik
Ekobananer. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Södertälje köper in mest ekologisk mat

Det är stora skillnader när det gäller hur mycket ekologisk mat kommunerna i länet köper in. Södertälje ligger tvåa i hela landet – Nacka hamnar i botten.

Södertälje är den kommun i Stockholms län som köper in störst andel ekologiska livsmedel. Det visar en sammanställning nyhetsbyrån Siren har gjort.

Under första halvåret 2016 var mer än hälften av de livsmedel Södertälje kommun köpte in ekologiska, 57 procent. Med det hamnar kommunen tvåa på listan för hela landet, efter Örebro.

Tvåa i länet ligger Nykvarn med 44 procent ekologiska livsmedel. De kommuner i länet som köpte in minst ekologiska livsmedel var Nacka 12 procent) och Sollentuna (18 procent).

– Det är upp till varje kommun och region att själva besluta om det. Men det är en komplex fråga och mycket att ta ställning till. När det gäller miljökvalitetsmålet ”Giftfri miljö” och biologisk mångfald är det bra med ekologiskt. Det är inte lika entydigt kring andra aspekter som energianvändning och klimatpåverkan, säger Eva Sundberg, kostekonom på Livsmedelsverket, till Nyhetsbyrån Siren.

19 av länets 26 kommuner har deltagit i undersökningen.
Sammanställningen bygger på uppgifter som kommunerna frivilligt skickat in till kommundatabasen Kolada. Sju länskommuner är inte med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".